Pokud jde o euro, jsou pro mě klíčoví Slováci. Nosí ho v kapse a denně vidí obrovské výhody, naznačuje „Pan euro“ Dědek

31. srpen 2019

Ekonom, vysokoškolský profesor a bývalý vicepremiér České národní banky Oldřich Dědek si rád říká eurohujer. Díky své pozici národního koordinátora pro zavedení evropské měny, kterou zastával za Topolánkovy vlády, si vysloužil přezdívku „Pan euro“.

Čtěte také

„Kdyby se sešli politici a ekonomové proto, aby diskutovali, kam nasměrovat Evropskou unii, budou se ještě dodnes hádat. Proto se Unie neustále posunuje k větší integraci. Někdy rychleji, někdy pomaleji. Pokud jde o euro, jsou pro mě klíčoví Slováci. Z každodenní zkušenosti, když euro nosí v kapse a z pozice běžného člověka, vidí jeho obrovské výhody,“ uvádí. 

Indiferentní část společnosti

Dědek je dnes člen bankovní rady ČNB. „Myslím, že rada odráží skladbu české veřejnosti, která si jednoznačně nepřeje zavedení eura,“ říká.

„Můj hlas horlivého zastánce eura odpovídá asi 15 – 20 % občanů. Značná řada společnosti je mírně indiferentní a stejně, jako je spokojená s českou korunou, byla by spokojená i s eurem,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Oldřich Dědek mimo jiné vysvětlí, jak se cítí v pozici eurooptimisty a podporovatele evropské měny, proti kterému stojí většinová společnost. „Dívám se na to z vyšší perspektivy. Člověk nesmí být zajatcem naší české kotliny,“ říká v rozhovoru.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související