Poklad z doby židovské války

11. září 2009

Izraelští archeologové objevili zatím největší poklad mincí z doby druhé židovské války.

V letech 132 až 135 se Židé pod vedením Šimona bar Kochby vzbouřili proti římské nadvládě. Šlo už o druhé povstání a stejně jako to první jej Římané nakonec potlačili. Někteří rebelové se během bar Kochbova povstání neboli druhé židovské války zřejmě uchýlili do jeskyní v Judských horách. V jedné z nich po sobě zanechali poklad nevídaného rozsahu.

Hluboká jeskyně uprostřed chráněné oblasti Judských hor vydala archeologům z Hebrejské univerzity více než 120 výborně zachovaných zlatých, stříbrných a bronzových mincí, keramiku a zbraně. Některé mince jsou římské, zatímco jiné byly vyraženy židovskými rebely a nesou obrázek jeruzalémského chrámu nebo nápis "pro osvobození Jeruzaléma". Poklad je významný nejen díky své velikosti, ale také místu nálezu. Byl totiž objeven v blízkosti pevnosti Betar, která byla posledním útočištěm židovských rebelů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.