„Pohybuj se rychle a rozbíjej věci.“ To je mentalita mnoha start-upů ze Silicon Valley, glosuje Koubský

24. květen 2024

Právníci herečky Scarlett Johansson se ohradili proti firmě OpenAI, která měla hereččin hlas zneužít pro jednoho ze svých chatbotů. Firma uvedla, že se hlas zkopírovat nesnažila a že ho vytvořila podle jiné herečky, přesto hlas stáhla a omluvila se. Budou se podobné situace opakovat?

Šéf OpenAI Sam Altman se měl údajně pokusit přesvědčit herečku Scarlett Johansson k tomu, aby jednomu z jejich chatbotů propůjčila svůj hlas. Herečka známá například i jako postava umělé inteligence z filmu Ona propůjčení svého hlasu odmítla.

Sam Altman uvedl, že přestože byl film Ona pro hlas skutečně inspirací, byl vytvořen podle jiné herečky. Přesto kvůli stížnostem Johansson hlas stáhl.

Podle Petra Koubského, redaktora Deníku N, bude takových zpráv v médiích přibývat.

Čtěte také

„Je to technicky možné a poměrně snadné. Zajímavé to bude tam, kde se to pohybuje na hraně, kdy se třeba hlas, o kterém mluvíme, bude hodně podobat tomu atraktivnímu originálu. Bude se mu podobat natolik, že to půjde nějak opatrnou reklamou využít. A přitom to bude ještě nežalovatelné, protože to nebude přesně ten originál. Bude mu jen podobný,“ komentuje Koubský.

Pro OpenAI je to hlavně reputační problém, právníci Johansson žádnou žalobu nepodali. Větší množství zdrojů uvádí, že to ukazuje hlavně to, že je firma zvyklá si brát cokoliv bez ptaní a že je to vlastně takovým specifikem společností, které se zabývají vytvářením velkých jazykových modelů.

Move fast and break things

„To je prostě Silicon Valley, to je součást start-upové mentality už nějakou dobu. Byl to konec konců Mark Zuckerberg, který přišel s heslem Move fast and break things – pohybuj se rychle a rozbíjej věci ve smyslu: ‚Znič obchodní modely a uspořádání světa kolem sebe, využij zmatků a vytvoř si tam svůj vlastní byznys v těch troskách.‘ Myslel to sice obrazně, ale je nepopiratelné, že v tomto směru se hodně start-upů chová neomaleně,“ popisuje Koubský.

Čtěte také

V současné chvíli je otázkou, jestli se podobné situace budou řešit i v kontextu obrazových materiálů, například uměle generovaných herců či hereček. Podle Koubského se celá problematika pohybuje stále v šedé zóně a bude nutné zavést právní úpravy.

„Ani morálně není jasné, kde je nějaká hranice, přes kterou by se v tomto směru nemělo jít. Ta technologie je úplně nová, přinejmenším v té kvalitě. Je to přesvědčivé. Takže si pro to nějaké pravidlo musíme teprve vytvořit,“ říká Koubský.

Mizení stránek z internetu, AI novinky mířící do notebooků a další stížnost na čínský on-line obchod Temu. To jsou další témata magazínu Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související