Apple nasazuje umělou inteligenci: Integrita pro něj byla důležitější než rychlost, říká Koubský

14. červen 2024

Firma Apple vstupuje na pole generativní umělé inteligence. Její uživatelé se budou moct těšit například na spolupráci s ChatGPT, souhrny zpráv či na možnost přepisu hovorů. Jaké novinky se v operačních systémech ještě objeví? A na kdy se jejich zavedení chystá?

Nové operační systémy firmy Apple by měly obsahovat AI funkce založené na jejich vlastních jazykových modelech, přesto se ale uživatelé dočkají i spolupráce se společností OpenAI.

Čtěte také

Mezi nové funkce mají patřit chytří pomocníci vylepšující psaní textů a vyhledávání fotek. Aplikace pro e-maily zvládne vytvářet souhrny zpráv nebo je řadit dle důležitosti a telefony by měly být schopné automaticky nahrávat hovory a přepsat je do textu. Vylepšit by se díky AI měla i hlasem ovládaná asistentka Siri.

Většina funkcí by měla probíhat především v samotných zařízeních, ty složitější pak v Cloudu, který bude zabezpečen natolik, že se k datům uživatelů nedostane ani Apple.

Novinky odstartují na podzim, zatím ale jen v anglickém jazyce.

Integrita je důležitější než rychlost

Podle redaktora Deníku N Petra Koubského firma Apple dlouho zvažovala, jakým způsobem se do závodu o umělou inteligenci zapojit a jak ji implementovat do své dlouhodobé strategie. „Integrita je pro ně asi důležitější než to, aby byli rychlí s nasazením jakékoli technické novinky – dokonce i tak důležité, jako je AI,“ komentuje Koubský.

Čtěte také

Na zhodnocení samotné kvality novinek je ale podle něj brzo. U už existujících modelů chatbotů totiž často dochází i k takzvaným halucinacím, tedy situaci, kdy si chatbot odpověď vymyslí a není pravdivá.

„Úplně zakázat, aby si takto vymýšlel, asi dost dobře nejde. Nikdo takový postup nezná, takže si myslím, že ho nezná ani Apple,“ říká Koubský.

Příliš mnoho neznámých

Důraz na soukromí je v oznámení velmi výrazný – Firma Apple tvrdí, že bude zabezpečovat uživatelská data a ta nepotřebná se nebudou ukládat, ale mazat. Podle Koubského to je ale zavádějící, protože firma neuvedla, jaký bude poměr operací, které se budou odehrávat přímo v zařízení, a těch, které budou probíhat externě.

Čtěte také

„A taky by to znamenalo, že tyto AI funkce by zřejmě nebyly přístupné pro aplikace třetích stran. Oni to integrují celé do operačního systému čili nejenom v aplikacích od Applu, ale ve všech možných jiných, které jsou schválené a procházejí App Storem, by funkce umělé inteligence měly být přístupné, domnívá se novinář.

Tam, si ale pak neumím představit, jak by zabezpečili přístup přes svoje soukromá data centra a zajištění dat na obou stranách. V tomto směru je to oznámení mlhavé a nejasné,“ dodává Koubský.

Zároveň proti Applu probíhá v Americe i v Evropě velký antimonopolní proces a obě zeměpisné oblasti požadují, aby se systém firmy pootevřel. Pokud se to stane, mohlo by to podle Koubského ztížit její sliby ohledně zabezpečení dat uživatelů při používání AI.

Umělá inteligence obviněná z plagiarismu, zastaralé základní registry a proč nepsat o každém Muskově tweetu. To jsou další témata pátečního Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související