Apple končí s vývojem vlastních samořídících elektromobilů. „Pověst technologického průkopníka už je minulostí,“ hodnotí Koubský

1. březen 2024

Firma Apple končí s vývojem vlastních samořídících elektromobilů. S odvoláním na svědectví zaměstnanců firmy o tom napsala agentura Bloomberg. Oficiálně se Apple ke zprávám nevyjádřil. Dosud ani oficiálně nepotvrdil, že na vývoji aut pracuje.

Podle britské BBC firma do vývoje od roku 2014 investovala miliardy dolarů, ale k vypuštění provozuschopného automobilu by stále potřebovala minimálně několik let.

„Jestliže si s tím neporadil Apple, který je schopen zasypat každý myslitelný problém penězi, tak je vidět, že to jednoduché není,“ soudí Petr Koubský z Deníku N.

Čtěte také

„Je také vidět, že příběh Tesly, která vyrostla na zelené louce, je spíš výjimečný než snadno opakovatelný.“

Apple podle Koubského od té doby, co přišel s průlomovým produktem – hodinkami Apple Watch, nic tak senzačního už nevymyslel. „Je velká otázka, jak úspěšné, nebo neúspěšné budou brýle pro virtuální realitu Vision Pro. Zatím to na žádnou velkou bombu nevypadá.“

„Takže pověst Applu jako absolutního technologického průkopníka, který na co sáhne, tím nastaví trend pro ostatní, je spíš minulostí než současností,“ dodává.

Potíže s generováním obrázků pomocí AI. Platby za necílení reklamy a první evropská konkurence ChatGPT. To jsou témata pravidelného přehledu dění ve světě počítačů a internetu, kterým provází David Slížek.

Spustit audio

Související