Rok s ChatGPT: Jaké změny, pozitiva a negativa nám vzestup AI přinesl

22. prosinec 2023

ChatGPT, který využívá čím dál více lidí, slaví rok od vypuštění na veřejnost. Jak se za uplynulých 12 měsíců změnil? V čem jsou jeho slabiny, a naopak silné stránky? A je nadšení z nové technologie stále na místě? Na to odpoví hosté Online Plus Petr Koubský z Deníku N a Kateřina Lesch, expertka na AI z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Koncem listopadu 2022 vypustila americká společnost OpenAI na veřejnost ChatGPT, tehdy ve verzi 3.5. Tím spustila vlnu zájmu o generativní umělou inteligenci, neuronové sítě a obecně všechno, co s novou technologií souvisí. Za rok ji využilo okolo 100 milionů uživatelů a noví stále přibývají.

Čtěte také

„Očekával jsem, že k tomu dojde později, možná o několik let později. A najednou to tady bylo. Šlo to ohromně rychle. To, o čem jsme věděli, že mají v laboratořích, najednou bylo dostupné každému,“ vzpomíná Koubský.

„Mně to trošku splývá s tou předchozí verzí, protože když bylo sté výročí R.U.R., tak jsme už používali GPT na ústavu formální a aplikované lingvistiky pro generování divadelního textu, vlastně scénáře ke hře AI Když robot píše hru. A pamatuji si, že se kolegové hrozně trápili s tím, že ty úseky musely být relativně krátké, že to byly prostě jednotlivé scény, že to nemělo dlouhou paměť. A potom pro mě byl velký skok v kvalitě a v délce okna u té další verze,“ dodává Lesch.

ChatGPT využijete v práci i osobním životě

Před ChatGPT už existoval generátor vědeckých textů, pojmenovaný SCIgen neboli Science paper generator, který měl ale podstatně horší kvalitu než ChatGPT. V dnešní době už najdeme chatbotů více, spousta z nich – včetně ChatGPT – má i neplacenou verzi a lidé je využívají v pracovním i osobním životě. Hodí se na brainstorming, vymýšlení strategií, nových nápadů, vyhledávání informací nebo třeba na hledání odpovědí na otázky malých dětí.

„Mám tři malé děti, které mi kladou velice zajímavé otázky, třeba proč je nebe modré. A teď se mě ptala dcera, proč je obloha černá. Ta odpověď je ještě o trochu zajímavější a je taky těžké to vymyslet jen tak z hlavy. A z ChatGPT občas padají docela zajímavé odpovědi, které se dají použít a jsou taky srozumitelnější, než bych dala dohromady já,“ říká Lesch. 

Nadšení ve společnosti stále trvá a neustále vznikají startupové projekty založené buď na umělé inteligenci, nebo ty, které její využití nabízí svým zákazníkům.

Čtěte také

„Je tam směs nereálně vysokých očekávání a zároveň nereálně hlubokých zklamání z toho, že to nefunguje tak pěkně, jak bychom si přáli. Je tam spousta iracionálních obav a zase naopak přehlížení reálných problémů, které s tím mohou být. Čili je to naprosto typická popletená reakce jako na každou hodně velkou novinku a společenskou změnu,“ komentuje Koubský.

Podle Lesch je zájem o využití podobných technologií stále vysoký, problém vidí především v možnostech regulace a v implementaci technologie. Spousta firem by podle ní chtěla ChatGPT využívat, ale ještě na to není připravena.

V nové placené verzi ChatGPT 4.0 je posun v určitých kvantitativních parametrech, uživatelům to dává možnost většího využití technologie. Poslední verze využívá i externí nástroje, umí programovat, řešit matematické úlohy a dají se do ní třeba i nahrávat soubory. Možné je nově i zadávat hlasové povely a dostávat hlasové výstupy.

S pomocí umělé inteligence se vytváří i syntetické hlasy, které se dají využít třeba ve filmovém nebo hudebním průmyslu.

Využití technologií v medicíně

Umělá inteligence má už ale své využití i v medicíně. „Nahrávají se třeba lidé, kteří mají nějaké onkologické onemocnění hrtanu. A před tím, než se jim vyndají hlasivky, tak si s nimi stačí na chvíli povídat a pak už umíme ten hlas syntetizovat hezky. Takže ty výstupy pak zní velice věrohodně,“ popisuje Lesch.

Umělou inteligenci zkoušeli využívat i lékaři pro psaní závěrečných zpráv. Využívali k tomu aplikaci, ke které byli zpočátku nedůvěřiví, ale poté, co si zprávy přečetli, zjistili, že je velmi přesná a přestali po ní zprávy číst. Lesch se obává, že právě takové případy pak mohou vést k tomu, že se na umělou inteligenci budeme maximálně spoléhat a třeba i ztratíme možnost zdravého inteligentního úsudku.

Jaká další negativa a pozitiva se s využíváním umělé inteligence pojí? Jak se díky ní mění vzdělávání nových programátorů? A jak je možné, že zvládne ChatGPT matematické úlohy skoro stejně dobře jako řešení jiných požadavků? Poslechněte si Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související