Podmořský robot-kluzák

15. červen 2010

Podmořští roboti jsou důležitým nástrojem podpory těžby ropy a plynu z příbřežních šelfů. A robotické ponorky se nasazují i při sledování vážného úniku ropy z vrtné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Autonomní ponorka Seaglider může samostatně operovat měsíce.

Jednou z takových ponorek je i menší automatická a autonomní ponorka Seaglider, kterou vyrábí firma iRobot. Tato ponorka je výjimečná. Většina podmořských robotů jsou totiž dálkově řízené ponorky (remotely operated vehicles, ROVs). Jejich operátor sedí u ovládacího panelu na mateřské lodi a pomocí kamer sleduje, co se pod vodou děje. Dálkově řízená ponorka je také s mateřskou lodí spojena dlouhým kabelem. Oproti tomu zmíněný Seaglider patří do kategorie autonomních podmořských robotů (Autonomous Underwater Vehicles, AUVs), které mají vlastní centrum řízení, jakýsi vlastní "mozek".

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/ajbQhb-LITE&hl=cs_CZ&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/ajbQhb-LITE&hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>

Autonomní roboti nejsou s lodí spojeny kabelem a nedostávají tedy příliš informací, povelů, ba ani energii. Na palubě mají výkonné akumulátory, manévrovací schopnost robota je kapacitou těchto baterií omezena. Většinou proto taky nedosahují velkých rychlostí. Seaglider navíc patří do speciální kategorie tzv. "podmořských kluzáků" (underwater glider).

Podmořské kluzáky opatřené směrovými křidélky se nechávají po týdny až měsíce unášet mořskými proudy a nepatrně, ale účinně manévrují jak v horizontálním, tak i ve vertikálním směru. Během cesty jejich detektory získávají data o okolí, a ta jsou při občasném vynoření odvysílána na družici. Seaglider může operovat nepřetržitě a samostatně až 10 měsíců v hloubkách do 1 km. Jeho dva metry dlouhý a 50 kg těžký trup má doutníkovitý tvar a na jeho konci ční zhruba 1,5 metru dlouhá anténa.

Několik kluzáků typu Seaglider bude v Mexickém zálivu sledovat teplotu, slanost, obsah nerozpuštěného kyslíku a samozřejmě koncentraci ropných látek ve vodě. Seaglidery zatím zjistily stopy ropného znečistění v hloubce až 700 metrů. Tuto operaci řídí odborníci z Jihomississippské univerzity Washingtonské univerzity. Ve světových mořích celkem operuje okolo 120 ponorek typu Seaglider.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.