Podle čínského prezidenta se v zemi podařilo vymýtit extrémní chudobu, všímá si South China Morning Post

26. únor 2021

Si Ťin-pching podle South China Morning Post přičítá zásluhy ambiciózní ekonomické reformě. Zmírnění extrémní chudoby bylo cílem čínské komunistické strany od jejího mocenského vzestupu v polovině minulého století. Když se v roce 2013 stal prezidentem Si Ťin-pching, zařadil problém mezi své priority s tím, že má být vyřešen do roku 2020.

Čtěte také

Očekává se, že čínská komunistická strana ohlásí také úspěchy v budování prosperující společnosti a zvyšování životního standardu, aby tak upevnila svou legitimitu.

Jaká je situace, když ohlédneme od oficiálních zpráv čínské vlády, ptá se South China Morning Post. Úspěchy v čínském boji s chudobou například potvrdila před čtyřmi lety Světová banka.

Za posledních osm let Čína vynaložila obrovské prostředky, aby svým obyvatelům pomohla dostat se nad hranici extrémní chudoby. Peking teď chce navázat investicemi do zemědělství a také do programů, které mají lidem pomoct znovu nezchudnout. 

Kdo vyhrál australskou hru? Facebook? Vláda?

Australský parlament schválil zákon, který nutí digitální platformy platit mediálním domům za využívání jejich zpravodajského obsahu. Server BBC připomíná, že přijetí legislativy předcházela hra ve stylu „kdo s koho“, když Facebook zablokoval uživatelům možnost zobrazovat zprávy australských médií. Nakonec ale společnost ustoupila, když se jejím zástupcům podařilo s vládou vyjednat úpravy zákona.

Čtěte také

Australský kabinet teď může hrdě říkat, že donutil internetového giganta ke změně názoru. Nicméně Facebook, který si blokováním australského zpravodajství pošramotil renomé, se může také prezentovat jako vítěz, uvažuje BBC.

Zdá se, že se podařilo najít kompromis. Na druhé straně to, co jsme v uplynulých dnech viděli, nebyla jen hra o moc. Šlo především o precedent. Schvalování zákona totiž bedlivě sleduje celý svět. A pokud se australský model osvědčí, je jisté, že s majiteli digitálních platforem začnou o podmínkách zobrazování zpravodajského obsahu jednat i vlády dalších zemí, předvídá BBC.

Komentátor australského internetového listu The New Daily uvažuje o tom, jestli legislativa skutečně bude plnit svůj účel. Většina mainstreamových médií a komerčních stanic teď opěvuje australskou vládu za to, že ukázala, kdo řídí zemi.

Podle autora ale kabinet nakonec v podstatě Facebooku dal, co firma chtěla. Částky, které bude stejně jako Google platit za zpravodajský obsah, nejsou pro tyto firmy nijak zásadní. A pokud uzavřou smlouvy jen s velkými mediálními hráči, dá se čekat, že nezávislé žurnalistice to nakonec stejně nepomůže.

Nizozemsko o genocidě Ujgurů

Nizozemský parlament odhlasoval usnesení, že menšina muslimských Ujgurů v Číně čelí genocidě. Jak píše server Politico, Nizozemsko se tak stalo první evropskou zemí, která zacházení s Ujguiry označila tímto termínem.

Čtěte také

I když je prohlášení právně nezávazné, mohlo by povzbudit další státy, aby udělaly totéž. Užití termínu genocida může mít pro Čínu právní důsledky na mezinárodním poli a v neposlední řadě přitáhne k problému pozornost.

Podobný krok jako Nizozemsko už učinila Kanada. Tamní parlament také v souvislosti s útlakem Ujgurů žádá o přesunutí zimních olympijských her v roce 2022 z Pekingu, pokud Čína situaci nenapraví.

Ujgurští aktivisté a mezinárodní odborníci tvrdí, že se na milion Ujgurů ocitlo v zajateckých táborech a že jsou oběťmi nucených prací. Kromě toho se objevují také obvinění z nucených sterilizací, vymývání mozků a ničení mešit, připomíná Politico.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Lukáš Matoška, najedete v audiu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související