Podle Britů vede Ukrajina spravedlivou válku. A je na tom celospolečenská shoda, říká právník Přibáň

15. květen 2023

Britská armáda je vedle té francouzské jedna ze dvou v Evropě, které jsou schopné vést větší boje. Zároveň jak konzervativci, tak labouristé jednoznačně podporují ve válce s Ruskem Ukrajinu. Přestože největším dodavatelem zbraní na Ukrajinu jsou Spojené státy, podle právníka a sociologa Jiřího Přibáně, který je profesorem na Univerzitě v Cardiffu, na symbolické úrovni Ukrajinu podporuje zdaleka nejvíc Velká Británie.

Čtěte také

Přibáň uvádí příklad, kdy během 2. světové války došlo k tragédii v Lidicích. Britští horníci z jižního Walesu tehdy natočili film Druhý život Lidic, ve kterém vyjádřili solidaritu k horníkům z Kladenska.

„Dnes hornictví zmizelo, ale nezmizela solidarita,“ poznamenává Přibáň. Když jel navštívit bývalou hornickou oblast, která je dodnes velice chudá, na každém druhém autě viděl ukrajinskou vlajku a v obchodě se setkal s prodavačkou, která měla připnutou stužku s ukrajinskými barvami.

Češi v sobě mají svá historická traumata.
Jiří Přibáň

Čtěte také

„V Americe oproti tomu chybí historická zkušenost, solidarita a vědomí sounáležitosti. Například česká společnost přijala v řádu týdnů nebo měsíců půl milionu uprchlíků, a třebaže podpora podle výzkumů veřejného mínění mírně poklesla, je stále silná a stabilní. To vychází z kulturní a historické zkušenosti. Češi v sobě mají svá historická traumata a své zkušenosti, ať už je to rok 1938 nebo 1968, a současně mají obdiv vůči národu, který se tomu Goliášovi dokázal postavit. Přestože je mnohem slabší,“ vysvětluje.

Podle Přibáně se Amerika vždycky bude zdráhat zapojit do evropských záležitostí. „Část populace si bude myslet, že je to evropský problém, který se jich netýká, protože jsou daleko. Ale neznamená to, že by tam podpora Ukrajiny neexistovala, obzvlášť mezi politickými elitami,“ říká Přibáň.

Ukrajina se nemusí bát

Britská podpora Ukrajiny je jednoznačná u obou velkých politických stran.

„Je zajímavé, že například labouristé jsou dneska mnohem populárnější než konzervativci a ve vedení strany úplně vymizely hlasy radikální levice, které jsou například ve Spojených státech. Tam část radikální levice říká: musíme podporovat Ukrajinu, ale musíme také diplomaticky jednat. Je to taková ta floskule, a tu v britské politice u labouristů nenajdete.“

Čtěte také

Přestože jako ostatní země si Británie následkem války prochází ekonomickou krizí a životní úroveň padá, téma krize se tam nijak neprolíná s tématem podpory Ukrajiny.

Přibáň zároveň poznamenává, jak překvapivý byl na začátku jednotný postoj celé Evropy vůči Ukrajině. Podle něj válka otřásla Evropou do té míry, že začala vystupovat mnohem jednotněji. Jedinou výjimkou je Maďarsko.

„Viktor Orbán je však jako každý autoritář velmi vypočítavý a chytrý. Spočítal si, že evropské fondy potřebuje. On Evropu potřebuje mnohem víc než Rusko nebo Čínu, protože bez evropských peněz by maďarská ekonomika už dávno padla,“ říká Přibáň.

Celou Osobnost Plus najdete v audiozáznamu, ptá se Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , arych

Související