Rusové útočí na Konstantynivku. Peníze z českých firem putují na auta převážející raněné z válečné fronty

V noci napadlo Rusko zemi 17 íránskými drony. Terčem útoku se stala tentokrát i Oděsa. Čeští dobrovolníci a soukromé firmy tam stále posílají pomoc. Organizace Neohnutí dostala peníze na další auta upravená pro převoz raněných z válečné fronty a přivezla je až na východ Ukrajiny k Bachmutu v Donbasu do Rusy těžce ostřelované Konstantynivky. Na místě byl i náš válečný zpravodaj Martin Dorazín.

Nový podcast

Rok ve válce

Unikátní svědectví o konfliktu na Ukrajině. Čtyřdílné vyprávění, na jehož počátku byly telefonické hovory Jana Pokorného a Martina Dorazína.

Rok ve válce
Přehrát

Se třemi auty, které sem přivezla organizace Neohnutí, se teď blížíme k městu Konstantynivka. Z pravé strany se před malou chvílí ozvala série výbuchů. Rusko odpálilo kazetové bomby. No a potom začala pracovat ukrajinská protivzdušná obrana.

Ruské rakety tentokrát zasáhly zejména bytové a rodinné domy

Na posledním kontrolním stanovišti nás důstojník informoval o tom, že sem před půl hodinou Rusové shodili několik bomb včetně kazetových, které zasáhly mimo jiné místní nemocnici. Tak prý si máme dávat pozor.

Zástupce náčelníka vojenské správy města Mikola Tereščenko se ptá, co si přejeme k obědu. Nás ale v tu chvíli nejvíc zajímalo, kam přiletěly ruské rakety a co způsobily.

Ruské útoky na Konstantynivku ještě přijdou

Mikola upřesňuje, že zasažena tentokrát nebyla nemocnice, ale bytovky a rodinné domky.

„Přiletělo to do centra města. Útočila celá sestava – kazetové bomby, rakety S-300 a také salvové raketomety,“ říká Mikola.

Trojici aut získala organizace Neohnutí díky prostředkům od jednoho z největších prodejních internetových portálů v Česku

Během předání tří českých aut pro převoz zraněných přichází informace, že při dnešním raketovém úderu zahynulo celkem šest civilistů a víc než deset lidí bylo zraněno. Nejen Konstantynivka proto potřebuje lepší obranu před dalšími ruskými útoky, které zcela jistě přijdou. A ranění obránci i civilisté zase potřebují rychlý odvoz do nemocnice.

autoři: Martin Dorazín , mga
Spustit audio

Související