Po aplikaci vakcíny může dojít k výkyvu menstruace, potvrzuje vakcinolog Chlíbek

16. únor 2022

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který sbírá data o nežádoucích účincích vakcín a léků, eviduje víc než 550 žen, kterým se po očkování změnil menstruační cyklus. U všech evidovaných šlo ale o pouhé podezření na souvislost s vakcinací. Nicméně SÚKL tvrdí, že některé ženy hlásily krvácení mimo menstruaci, případně byla opožděná, silnější, bolestivější než jindy, anebo se naopak vůbec nedostavila. Objevily se i bolesti při ovulaci.

Předseda Sekce pro gynekologickou endokrinologii při České gynekologické a porodnické společnosti lékař Michael Fanta ale tvrdí, že nic podobného sami neevidují. Počet pacientek s poruchami menstruačního cyklu v souvislosti s vakcínou proti covidu-19 podle něj nenarůstá.

Čtěte také

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka sice některé studie ukázaly, že po aplikaci vakcíny může dojít k výkyvu menstruace, nicméně ve většině případů je to o den až dva, což je podle lékařů stále v normě.

O normu jde podle Mezinárodní federace gynekologů a porodníků o dobu, kdy je změna kratší než osm dní. Vliv může mít několik faktorů, včetně stresu nebo únavy. Tím může dojít k posunutí ovulace, která má vliv i na následnou menstruaci. Zkrátka může jít o silnější imunitní odpověď na vakcínu.

Zpoždění o den, dva 

Na začátku letošního roku vydal novou studii žurnál Obstetrics & Gynecology, kterou mu zadal americký Národní institut. Ukázalo se, že u některých žen přišla po očkování proti covidu-19 menstruace v průměru o den později. Její délka se nicméně nezměnila a v průběhu asi dvou měsíců se cyklus zase vrátil do normálu.

Čtěte také

Do studie se zapojily skoro 4 tisíce amerických žen. Protože výzkumníci čerpali data od společnosti, jejíž aplikace sleduje právě menstruační cyklus, mohou být výsledky zkreslené právě kvůli typu uživatelek.

Podle lékařů, kteří se ke studii vyjadřovali, může být mírně zpožděná menstruace nepříjemná, nicméně z pohledu reprodukčního zdraví by neměla být škodlivá.

Pokud žena plánuje založit rodinu, tak ani vychýlený cyklus po očkování neměl mít vliv na její plány – proto, že jde o změnu krátkodobou. Mnohem rizikovější je ale samotné prodělání covidu-19.

Celý Koronafokus najdete v audiozáznamu, připravila Zuzana Machálková. V případě dotazů na téma koronavirus se na nás můžete obrátit na adrese covid@rozhlas.cz.

Spustit audio

Související