Pitr

6. leden 2006

Na příběhu čtyřiatřicetiletého usměvavého podnikatele Tomáše Pitra je nejlepší, že je považován za miliardáře, ale oficiálně nemá žádný majetek. Pobírá měsíčně dvacet tisíc korun a z tohoto platu ještě splácí finančnímu úřadu sedmimilionový dluh na daních. I přesto si nežije špatně, soudě podle toho, že si může dovolit lyžování v Alpách, návštěvu kamaráda na Seychelských ostrovech či tým právníků, kteří mu v případě potřeby sjednají stíhání na svobodě za patnáctimilionovou kauci.

To nejlepší, co může bohatý člověk udělat, je být za chudáka. Nejen že mu nehrozí exekuce, ale také je ušetřen závisti. Skromnost je skvělá imidž, ale také duševní prevence: peníze totiž ve větším množství člověka mohou pokazit. Začne-li člověk hromadit majetek, zpravidla neví, kdy přestat. Místo aby se těšil ze života, zcela propadne mamonu. Musí se pak mít neustále na pozoru před zloději či konkurencí a žít ve strachu, že mu nějací mafiáni kvůli výkupnému unesou dítě. Jestliže ale miliardář nemá žádný majetek, nemusí ho mrzet, když nabourá luxusní vůz, anebo se mu v bouři poškodí jachta.

Tomáš Pitr to zkrátka vymyslel dobře. Jediné, co ho asi trápí, je rozhodnutí soudu, že se na nezákonně vyžádaném DPH s dalšími společníky obohatil o dvacet tři a půl milionu korun. Svou pozici u vrchního soudu, ke kterému se odvolal, míní vylepšit uhrazením této částky, jakkoli se cítí nevinen. Vedle skromnosti tedy disponuje ještě velkorysostí. Nezdá se přitom ani, že by se na někoho zlobil. K podnikání patří konkurenční boj, ve kterém má člověk jeden den štěstí a druhý den ho hledá Interpol. Zda Tomáš Pitr poputuje na osm a půl roku za mříže, se neví. Pokud ovšem ano, je na to připraven. Nenáročný život bez majetku je svého druhu trénink, který se může hodit.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.