Petr Schwarz: Události týdne

12. duben 2014

NATO a Evropská unie by měly podle českého prezidenta Zemana zastrašit Rusko, aby ho přešla chuť na obsazování dalších území. Prezident neuvedl, jak by si takové zastrašení představoval, ale rozhodně to nemají být ekonomické sankce, které naopak odmítl.

To koneckonců koresponduje se Zemanovým dřívějším prohlášením z tohoto týdne, že Česká republika má obchodovat naprosto s každým, i se státy, které porušují lidská práva, a je koneckonců asi pravda, že Česko reálně nemůže Rusko zastrašit ničím jiným než tím, že s ním bude obchodovat. Česká armáda je totiž tak podfinancovaná, že podle zprávy, kterou do Prahy přivezl generální tajemník NATO Rasmussen, by v případě skutečné války byla Severoatlantické alianci slušně řečeno na pendrek.

Zeman má ale naprostou pravdu, že ruského mávání vlajkami a harašení zbraněmi se svět musí bát, jinak by odposlechnuté a na internet umístěné telefonické vtipkování ruských diplomatů, že po Krymu je na řadě Rumunsko, Skotsko a Benátky, nemuselo být brzy vtipem. Ruská vojska se houfují u ukrajinské hranice, a jen tak aby se neřeklo, předvedla svou sílu i při výsadku na severní pól, kdyby snad někdo pochyboval o tom, co vše Kreml považuje za své dominium.

Stamilionům Rusů se moc stýská po dobách, kdy se pod vlajkou Sovětského svazu cítili být téměř světovládci. Skupina poslanců ruského parlamentu také chce stíhat posledního sovětského vůdce Gorbačova za to, že dovolil, aby se Sajuz rozpadl, a hlavně že dovolil, aby se osvobodily Sověty okupované pobaltské republiky.

Na něrušimyj Sajuz vzpomínají i proruské bojůvky na východní Ukrajině, v Luhaňsku a Doněcku obsadily sídlo tajných služeb a zmocnily se zbraní, v Doněcku navíc vyhlásily lidovou republiku a požádaly, aby jim ruská armáda pomohla se k matičce Rusi připojit, a taky požádaly místní ženy, aby jim přišly dělat živé štíty - nakonec ale na druhý den Doněckou lidovou republiku zase radši zrušily, protože o ni nikdo z místních moc nestál.

České úřady si budou přesypávat peníze vidlemi sem a tam, finanční úřad dal Úřadu vlády obří pokutu přes půl miliardy za kauzu Promopro, i když je trochu nejasné proč tolik a koho to vlastně má potrestat, ale rozhodně to zní, jako když někdo něco dělá. Konala i vláda – rozhodla, kde vezme miliardu na kompenzaci nemocnicím za to, že špitály už nesmí vybírat od pacientů poplatky, čímž se vyřešil jeden velký koaliční spor.

Také vláda rozhodla, že nedá žádné záruky na dostavbu Temelína, což vedlo k tomu, že ČEZ okamžitě tendr na dostavbu zrušil, k čemuž ho předtím nedokázal přimět ani celkem jednotný odborný hlas, že v současné situaci je celá dostavba jen velkolepým mrháním penězi. Pan poslanec Úsvitu Okamura ujistil své znepokojené příznivce, že jeho eurokandidátka Samková nemá v sobě ani kapku cikánské krve, čímž opět názorně předvedl kvality své politiky.

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

Naštěstí zahraniční návštěvníci Prahy většinou neumějí česky, a tak je naše metropole podle hodnocení cestovatelského serveru TripAdvisor pátou nejlepší destinací na světě. Ještě před Prahou je na žebříčku TripAdvisoru Řím, který se stále nemůže finančně vzpamatovat z pořádání olympiády před půl stoletím a tak shání sponzory na opravu svých památek všude možně, což ukazuje, že pořádání her nemusí být tak dobrý byznys, jak nám nedávné vedení Prahy tvrdilo.

Starosta Říma nyní sehnal sponzory až v Rijádu, takže devět významných památek Věčného města se opraví za peníze saúdské královské rodiny. Poetický název „Krvácení srdce“ dostala zatím největší odhalená bezpečnostní chyba v dějinách internetu, dvě třetiny uživatelů světové sítě jsou v nebezpečí, že jejich hesla například k mailovým schránkám nebo internetovému bankovnictví už někdo zná.

Devětaosmdesátileté britské učitelce v penzi pomohli na švýcarské klinice s asistovanou sebevraždou, protože sice byla zdravá, ale zato nesnášela moderní svět, což vyvolává otázku, jestli je zdravý moderní svět. Němečtí rybáři vytáhli z Baltu nejstarší vzkaz v láhvi, jaký se kdy našel, plaval v moři téměř přesně sto jedna let.

Ať všechny vzkazy dorazí k cíli, přeje do velikonočního týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio