Petr Schwarz: Konec týdne

17. srpen 2013

Vláda Jiřího Rusnoka podala demisi, což by se mohlo zdát poté, co nedostala důvěru sněmovny, jako jasný krok, ale v logice současné české politiky to mohlo působit i jako překvapení. Prezident Miloš Zeman komunistickým Haló novinám oznámil, že pokud si Poslanecká sněmovna opravdu v úterý odhlasuje své rozpuštění, jak zatím potřebný počet zákonodárců deklaruje, volby budou na konci října.

Tuto informaci dostaly Haló noviny exkluzivně, aby jim prý takto vyjádřil prezident své sympatie a také uznání za postoj komunistů k Rusnokově vládě. Jinak komunisté by se podle prezidenta už měli začít připravovat na to, že by za čtyři roky třeba mohli i do vlády. Na Šumavě, na Jizerce i v Krušných horách uprostřed léta nečekaně udeřily po ránu mrazy.

Vzhledem k tomu, že prezident Miloš Zeman od počátku tvrdil, že Rusnokův kabinet není spolkem jeho přátel, nýbrž vládou odborníků, naopak nepřekvapilo, že od strany Zemanovců, která ze spolku přátel Miloše Zemana zcela dohledatelně vytvořena je, dostanou všichni Rusnokovi ministři nabídku místa na volebních kandidátkách. Tedy s výjimkou ministra kultury Balvína, kterého v kauze Národního divadla zkritizovali i velmi oblíbení herci, takže by pro Zemanovce Balvín zřejmě nebyl zárukou přísunu hlasů, což jim vadí, ač touto zárukou nejsou ani mnozí jiní ministři, o nichž předtím nikdo nikdy neslyšel, a pravděpodobně o nich také už nikdy nikdo neuslyší.

Zato stále více toho slyší česká policie, protože podle zveřejněných dat vloni odposlouchávala už přes šest tisíc telefonních linek a počet sledovaných lidí stoupl dokonce skoro o pětinu. Jedním z výsledků tohoto policejního úsilí je proces s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem, který skoro celý týden před tribunálem trousil narážky, že nebral úplatky, ale financoval sociální demokracii, aby pak upřesnil, že peníze měly jít na kampaň senátora Dienstbiera, který to vzápětí rezolutně popřel. O své kampani kupodivu neřekl Rath ani slovo. Další politik či přesněji politička v problémech, exministryně obrany Parkanová obviněná za podivný nákup letounů CASA zveřejnila na pokyn svého právníka Tomáše Sokola svém webu výpovědi svědků i obviněných, aby před případným procesem získala veřejnost na svou stranu, což nenapadlo ani Ratha.

Norský premiér Stoltenberg má pořádnou ostudu, když si napřed hrál na moudrého panovníka, který chce naslouchat hlasu lidu a naslouchal mu v přestrojení za taxikáře, aby se pak ukázalo, že jeho pasažéři byli placeným komparsem. Pro ukrajinskou politiku – a nejen pro ni- je zřejmě nejvhodnější průpravou box, takže úřadující mistr světa v těžké váze Vitalij Kličko se rozhodl kandidovat na prezidenta. Indie se zase rozhodla ukázat, že už je špičkovou vojenskou velmocí a spustila na vodu letadlovou loď vlastní produkce, což se zatím ukazuje jako prozíravé, protože prakticky ve stejnou dobu ztroskotala indická ponorka, kterou koupili od Ruska. Nepokoje v Egyptě si už vyžádaly stovky životů a řada zemí odtud začala evakuovat své občany, což vedlo k tomu, že i první češi začali rušit své zájezdy.

I v tomto stavu ale stále Češi považují Egypt za jednu z nejlepších dovolenkových destinací. Už přes sto tisíc lidí se přihlásilo do soutěže o jednosměrnou letenku na Mars, kde by chtěli začít nový život. Venezuelský prezident Maduro uvedl, že často chodí nocovat do mauzolea, kde jsou ostatky jeho předchůdce Cháveze, kterýžto se mu zjevil jako pták. Tým vědců z univerzity v Michiganu objevil, že smrt provází silné elektromagnetické vlny v mozku, což má vysvětlovat ostré světlo viděné těmi, kdo přežili klinickou smrt. Světlo radši tlumenější přeje posluchačům Českého rozhlasu plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio