Petr Schwarz: To byl týden...

29. červen 2013

V USA v jednom okamžiku onemocněla celá třetina obyvatel poté, co úřady zařadily obezitu mezi choroby a také už tam po rozhodnutí nejvyššího soudu neplatí, že manželé musí být muž a žena.

Ještě celkem nedávno nejvyšší budova na světě, newyorský mrakodrap Empire State Building, je na prodej za v přepočtu něco přes čtyřicet miliard korun. Tuzemský majitel mnoha miliard Andrej Babiš jich pár vytáhl z peněženky a koupil si mediální skupinu MAFRA, jednu z nejvýznamnějších v zemi, což v závislosti na neskrývaných Babišových ambicích uspět v politice vyvolalo obavy, že se u nás rodí nový Berlusconi, který se přes vlastnictví velkých médií dostal až k řízení italského státu. Berlusconi byl ovšem mezitím na Apeninském poloostrově odsouzen na sedm let do kriminálu za sex s nezletilou prostitutkou, i když oba tvrdili, že vlastně žádný sex neměli. Také se oficiálně přiznal jeden italský senátor, že vzal od Berlusconiho tři miliony EUR za to, že mu v parlamentu pomůže potopit vládu.

Z neznámého důvodu se na čtyřech desítkách míst v Česku rozezněly sirény systému varování obyvatelstva. Český prezident Zeman se rozhodl, že ho nebaví se zabývat tím, co parlament chce a nechce a jmenoval novým premiérem svého poradce Rusnoka, což vyvolalo dohady, jestli s ústavou nezachází přece jen až příliš tvůrčím způsobem. Podle jakéhosi průzkumu se to ale polovině občanů líbí a tak Zemanovi rozhodně nehrozí, že by byl na Pražském hradě vyváděn z klidu podobně jako afghánský prezident Karzáí, na jehož palác zaútočil Talibán. Ten by Zeman možná přivítal voláním Alláhu Akbar, jak v Německu pozdravil žurnalistku, která se ho ptala na případ dvou Češek unesených v Pákistánu, jejichž video, kde prosí o život, se objevilo tento týden na internetu.

Mezitím překvapil sociálně-demokratický předseda Sobotka, který dosud tvrdil, že chce jen předčasné volby a pak najednou přišel s tím, že by chtěl být ještě před těmi volbami jmenován premiérem. Další sociální demokrat Foldyna zas přišel především s ohledem na ideová východiska své strany s převratnou myšlenkou, že stát sociálními dávkami korumpuje své občany a neměl by jim tedy žádné dávat, místo toho by potřební za dvanáct tisíc měsíčně mohli pracovat. V Mikulášovicích na Šluknovsku zmlátil opilec ženu tyčkou z plotu tak, že skončila v nemocnici. Protože ale nebyl Rom a ona naopak Romka byla, nekonala se žádná demonstrace jako třeba v Duchově, kde se po opilecké rvačce, kterou vyvolali Romové, demonstruje už několikátý týden. V Polsku zabavili více než milion padělaných kondomů, které byly z Číny, ale tvářily se, jako by byly z kondomové velmoci Česka.

Z věznice nedaleko Paříže, uprchli na bicyklech dva vězni, dozorci v té době demonstrovali proti zákazu svlékat odsouzené do naha. Německá policie chytla po mnohaletém pátrání postrach tamních dálnic, muže, který přinejmenším ve více než sedmi stech případech střílel po autech. Ukázalo se, že to byl postarší řidič kamionu, kterého rozčilovala auta. Na české silnice vyrazilo na patnáct set policistů hlídat naše domácí postrachy, kteří na prázdniny vytáhnou auta. Ať jsou cesty k cílům, které za to stojí, schůdné a bezpečné, přeje posluchačům Českého rozhlasu plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio