Petr Šabata: Společenská deziluze se dostaví za pár týdnů po začátku ruské invaze

14. březen 2022

Nikdo netuší, jak dlouho potrvá ruská invaze na Ukrajinu. Nikdo netuší, jak válka skončí, zda má naději jednání, nebo se bude měsíce bojovat a zemře mnoho lidí. Dokážeme ale docela dobře předpovědět, co udělá se stavem české společnosti přítomnost stovek tisíc uprchlíků vyhnaných válkou.

Přesně to popsal na odborné konferenci Racionální přístupy ke covidu-19 Jan Vevera, přednosta Psychiatrické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Plzeň. „Společnost se brzy dostane do fáze deziluze,“ uvedl tento odborník na psychologii epidemií a katastrof.

Čtěte také

Odpověď na události typu válka na Ukrajině nebo dříve epidemie má podle něj fázi přípravy, přímého dopadu a pak následuje několikadenní heroická fáze. Po ní přijde tak zvaná fáze idylická, lidé se semknou, pomáhají si, na začátku pandemie všichni šili roušky.

V souvislosti s válkou na Ukrajině jsme v této etapě právě nyní, ve sbírkách se sešly rekordní sumy, úctyhodná je konkrétní pomoc uprchlíkům, poskytování ubytování, obdivuhodně vstřícné jsou školy, obce i jednotlivci.

Vláda by neměla šetřit penězi

Čtěte také

Jak dlouho idyla vydrží? Podle obsahu množícího se počtu sdělení na sociálních sítích se zdá, jako by právě brala za své. Rusko vtrhlo na Ukrajinu ani ne před dvaceti dny. Jan Vevera na konferenci uvedl, že podle teorie trvá idylická fáze nanejvýš několik týdnů. Pak se dostaví deziluze. Může trvat měsíce až tři roky.

Česko nečekají pěkné časy, protože deziluzi provázejí – známe to z covidu – „vysoká míra frustrace, hledání viníků a šíření konspiračních teorií“.

Jen připomeňme, že v říjnu máme volby do zastupitelstev obcí – tedy i volby v Praze – a do třetiny senátu. A nejpozději po nich vypukne ostrá kampaň před volbou prezidenta v lednu 2023. Společenská deziluze bude nepochybně velkým tématem všech těchto politických soubojů. Frustrace, hledání viníků a konspirační teorie snad ještě nikdy neměly v Česku na své straně tak přející zlé sudičky.

Čtěte také

Ne, ta představa není ani trochu vábná, ale před touto pravděpodobnou skutečností nemá smysl si zakrývat oči. Je možné – aspoň do jisté míry – se na ni připravit.

Důležitou roli mohou sehrát experti, média, autority veřejného života a jejich srozumitelná, pravdivá a vstřícná komunikace.

Na vládě, krajích, obcích, tedy na státu – a stále i na neziskových organizacích a jednotlivcích je, aby uprchlickou vlnu civilizovaně zvládli, i když to bude nesmírně obtížné. Už jenom proto, že se stovkami tisíc zoufalých lidí z Ukrajiny přijde také jejich frustrace a zákonitě i kriminalita, zlá krev. Stát musí nastavit jasná pravidla a nešetřit penězi. Nežijeme v normální době, pár set kilometrů od našich hranic zuří strašná válka, v níž jde o celý náš civilizovaný způsob existence.

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Vláda by ale neměla šetřit penězi ani stovkách tisíc českých domácností, které se vinou zvyšujících se cen dostávají každým dnem do svízelných až neřešitelných životních situací. Zaslouží si výraznou podporu. Čerstvá reakce kabinetu Petra Fialy na prudký růst cen pohonných hmot ale ukazuje, že mu vážnost stavu a některé souvislosti zatím nedochází.

Měl by se rychle zeptat odborníků na psychologii katastrof. Než bude pozdě.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio