Petr Šabata: Proč mají dva slovenští expremiéři důvod obávat se vyšetřovatelů

9. srpen 2021

Kdyby si pro jednoho z expremiérů Roberta Fica, nebo Petera Pellegriniho přišla v nejbližších dnech policie, málokdo by se na Slovensku divil. Vyšetřování rozsáhlého korupčního systému totiž došlo do špičky bývalé mocenské pyramidy. Policie obvinila z korupce podnikatele Miroslava Výboha, jednoho z nejbližších spolupracovníků trojnásobného premiéra Roberta Fica. Celý případ má navíc spojení s Českem a pro nás z něj plyne i neplyne ponaučení.

O tom, že policie vbrzku shromáždí dost důkazů i pro obvinění Robert Fica, se na Slovensku otevřeně mluví už týdny. Od nástupu nové vlády Igora Matoviče totiž s obviněním nebo rovnou ve vazbě skončili dva bývalí policejní prezidenti, místopředsedkyně Nejvyššího soudu, šéf Národní kriminální agentury, desítky soudců, prokurátorů a policistů, exministr, vlivní zákulisní podnikatelé…

Velká ryba

Ale Miroslav Výboh, dlouhodobě žijící v Monaku, je jiná třída. Zatímco ostatní byli podle rozsáhlého vyšetřování kolečky v promazaném korupčním stroji, včetně Mariána Kočnera obviněného z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka, Výboh byl stejně jako Fico a jeho ministr vnitra Robert Kaliňák spolutvůrce celého systému. Přesněji řečeno – podědili model zvráceného propojení politiky a byznysu z temných časů Vladimíra Mečiara, který reformní vláda Mikuláše Dzurindy neodstranila.

Čtěte také

A Fico a jeho politická garnitura ho zprofesionalizovali, na státu se miliardami přiživovali spřátelení podnikatelé, politické strany i stovky jednotlivců.

Miroslav Výboh byl obviněn z korupce při vyšetřování zakázek na digitální systémy ve finanční správě. S vyšetřovateli už měsíce spolupracuje bývalý prezident této instituce a teď byla obviněna také další šéfka finanční správy. Ta už se podle slovenských médií přiznala k přijetí úplatku, což je důležitý kamínek do mozaiky.

Spirála vyšetřování se nyní vyšplhala až k Ficovi a Pellegrinimu, pro něhož měl právě Výboh vyřizovat úplatek 150 tisíc eur (v přepočtu necelé 4 miliony korun). Pellegrini byl tehdy státním tajemníkem na ministerstvu financí, dnes vede od Ficova Směru odštěpenou stranu Hlas, která vévodí volebním preferencím s dvaceti procenty podpory.

Podle odsouzeného poradce premiéra Topolánka Marka Dalíka právě Výboh prosazoval úplatek 18 miliónů eur při nákupu obrněných transportérů Pandur a jednal za premiéra Fica.

Padni, komu padni

Tady ale všechny známé souvislosti a nápodoby s Českem končí. Navzdory divokým 90. letům, rozkvětu klientelismu za opoziční smlouvy, navzdory kmotrům, konfliktu zájmů a Palermu, v Česku nedosáhlo nikdy zločinné prorůstání byznysu a politiky slovenské kvality.

A orgány spravedlnosti byly i ve chvílích nejvyššího ohrožení mnohem pevnější a nezávislejší než ty slovenské.

Petr Šabata

Zatímco sousloví „mafiánský stát“ můžeme v Česku používat s nadsázkou jako obraz společnosti v některých letech porevolučního vývoje, na Slovensku je to přesný, faktický popis stavu za vlád Roberta Fica.

Ale i tak by mohla být slovenská věrnost zásadě „padni, komu padni“ pro Česko v řadě případů velmi inspirativní.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.