Kamila Pešeková: Zatýkání slovenských oligarchů, díl Jozef Brhel

4. únor 2021

Zatýkání známých osobností se stalo na Slovensku zjednodušeně řečeno všední záležitostí. Dochází k němu tak často, že to už nikoho nepřekvapuje. I tak si ale velkou mediální pozornost vysloužila akce, kterou slovenská Národní kriminální agentura nazvala Mýtnik. Během ní byl zatčen kromě jiných také oligarcha a jeden z nejbohatších mužů Slovenska Jozef Brhel. Jeho majetek měl v roce 2019 dosáhnout výše 200 milionů eur.

Brhel není pouze podnikatelem, má také politickou minulost. Kdysi byl státním tajemníkem na ministerstvu hospodářství. Později se stal poslancem za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara. Když se začaly dny autoritativního premiéra naplňovat a jeho hnutí dostávat na okraj, pojistil se Brhel tím, že začal finančně podporovat stranu Smer.

Čtěte také

Investice do Smeru se ukázaly pro Brhela jako perspektivní. Stal se jedním z hlavních a důležitých sponzorů strany. Podnikal v energetice a v IT systémech a v čase, kdy byl slovenským premiérem šéf Smeru Robert Fico, měl Brhel získat výhodně veřejné zakázky. Teď čelí obvinění právě kvůli podezření, že s nimi manipuloval.

Těsně před svým zatčením se zdržoval v zahraničí. Vrátil se soukromým letadlem z ostrova v Atlantickém oceánu. Oficiálně kvůli tomu, aby svědčil u policie. Po šestihodinovém policejním výslechu byl nakonec zatčen.

Na spravedlnost nelze rezignovat

To, že se na Slovensko vrátil, přitom musel tušit, co mu hrozí, nedává na první pohled smysl. Brhel ale pravděpodobně spoléhal na to, že jeho vliv je tak velký, že neexistuje člověk, na kterého by nedokázal zatlačit, aby mu šel na ruku a dostal se tímto způsobem na svobodu. 

Čtěte také

O tom, že má dobré právníky, není pochyb. A možná spoléhá i na to, že dopadne jako další nedávno zadržený slovenský oligarcha Jaroslav Haščák. Ten byl také obviněn a policií zadržen, ale po několika dnech nakonec propuštěn s tím, že obvinění trvá a vyšetřován bude na svobodě.

Kauza ukazuje, že je stále cosi shnilého ve státě slovenském. Není náhoda, že v síti policie končí aktuálně často podnikatelé, kteří začali své aktivity v divokých devadesátých letech. Bohatli v okolí politických elit, které stály u zrodu samostatného Slovenska, a byli zpočátku jejich oporami. Tak jako Brhel, který byl dokonce i poslancem za Mečiarovo HZDS. Pak se s autoritativním premiérem rozešel a šel doslova o dům dál ke vznikajícímu Smeru a k Ficovi. A bohatnul dál.

Současné zatýkání vlivných lidí má dva rozměry. Jednak se dá vnímat jako snaha vypořádat se s následky dlouholetého klientelistického systému. Úspěch v byznysu slavil ten, kdo byl zadobře s vládní garniturou, vyznal se v zákulisních manévrech, na platná pravidla nehleděl.

Čtěte také

Díky tomu vyrostla generace dravých podnikatelů schopných všeho. Ti, kteří bohatli nejvíc a byli nejvíc zadobře s vládnoucími politiky, se stali časem oligarchy s ambicí řídit svět kolem sebe tak, aby svůj vliv dál posilovali.

Druhá rovina je politická. Kdyby totiž lidé jako Brhel neměli dostatečné politické krytí, sotva by mohli takto vyrůst. A to je otázka na politiky, kteří dlouhá léta řídili zemi. Třeba na Roberta Fica. Jeho reakce na zatýkání lidí v rámci akce Mýtnik je výmluvná. Prý se z toho nezhroutí, řekl daleko vulgárnějšími slovy, které nelze citovat. Snažil se tak možná dodat odvahu sobě i těm, kteří jsou už zatčeni. Zároveň si ale musel všimnout, že vlny vyvolané policejním vyšetřováním se dostaly do jeho bezprostřední blízkosti.

Kamila Pešeková

To, že stát nyní dává najevo, že dosavadní oligarchické způsoby dál fungovat nebudou nebo že jsou nesprávné, je důležité. Přestat věřit v zákony stejné pro všechny by znamenalo rezignovat na spravedlnost jako takovou. Společnost musí být dostatečně silná, aby pachatele a jejich činy označila a také je odsoudila, jinak nemá šanci zbavit se jejich následovníků. Slovensko se pak nikdy nestane normálně fungující zemí.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio