Kamila Pešeková: Když slovenská Bouřka a Vichřice semelou soudce a prokurátory

1. listopad 2020

Když se zemí prožene bouřka a po ní ještě vichřice, může to být pěkné nadělení. Právě názvy Bouřka a Vichřice zvolila slovenská Národní kriminální agentura pro velké zásahy ve slovenské justici.

V síti policie uvízlo několik soudců, mezi nimi i bývalá místopředsedkyně Nejvyššího soudu. Už předtím byl zadržen a následně poslán do vazby také šéf Specializované prokuratury Dušan Kováčik. Čelí podezření, že přijal úplatek, podílel se na založení zločinecké skupiny a kryl vraždu vyšetřovatele Národní kriminální agentury. Právě jeho instituce měla za úkol naopak stíhat nejzávažnější kriminální případy, včetně korupce.

Čtěte také

Celou akci přísně vzato odstartoval opět nechvalně proslulý podnikatel Marian Kočner, který letos mimo jiné čelil obžalobě, že si objednal vraždu novináře Jána Kuciaka. Soud ho ale pro nedostatek důkazů osvobodil. Kočnerův mobil si ale policie ponechala, a tím pokračovala v odkrývání jeho zašifrované komunikace.

Tak nakonec přišla i na Kočnerovy pokusy zasahovat do chodu justice a ovlivňovat soudce. Mimo jiné i ty, kteří rozhodovali o konkurzních řízeních, a tím pádem byli často hybateli mnohamilionových majetků. Na Slovensku měly tyto struktury dlouho politické krytí, které jim zajišťovala vládnoucí strana Smer a její šéf Robert Fico. Bývalý premiér byl mimochodem jediným významným politikem, který se například zastal bývalého vedoucího Speciální prokuratury Kováčika.

Protikorupční agenda

Ficův nástupce, současný slovenský premiér Igor Matovič, k zatýkání soudců prohlásil, že to byly pro něj „příjemné zprávy“, když mu přicházely na mobil informace o rozsáhlém zatýkání mezi soudci. Uvedl, že zákon má platit pro všechny stejně, pro běžné občany i pro soudce.

Čtěte také

Protikorupční agenda byla hlavním tahákem jeho volební kampaně. Když se stal premiérem, slíbil „rozvázat policii ruce“, aby se nebála začít s vyšetřováním lidí, kteří byli dosud nedotknutelní. Jako klíčový nástroj považuje předseda vlády osobnost budoucího generálního prokurátora. Tomu dosavadnímu, Jaromíru Čižnárovi, bývalému spolužákovi Roberta Fica, skončil mandát v červenci. Krátce poté zažádal o ukončení služebního poměru a ke konci října přestal být prokurátorem.

Pokud to Matovič myslí s očistou justice vážně, měla by jeho koalice co nejrychleji přistoupit k volbě nového generálního prokurátora. Nominovaných je sedm kandidátů. Zatím to ale nevypadá na to, že by se koalice dokázala předem na nějakém jménu dohodnout.

Kamila Pešeková

Přitom by Slovensko potřebovalo, aby stávající divoké období zatýkání soudců skončilo. A aby justice a její představitelé získali takovou důvěru u občanů, že její rozhodnutí by brali jako jistotu, o kterou je možné se opřít.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio