Kamila Pešeková: Slovenská justice si přišla pro „nedotknutelného“ podnikatele Haščáka

2. prosinec 2020

Na zprávy o zatýkání soudců nebo policistů si Slovensko za uplynulý rok dva tak nějak zvyklo. I tak ale zapůsobila jako bomba informace, že byl zatčen podnikatel Jaroslav Haščák.

Momentálně druhý nejbohatší Slovák vůbec je spolumajitelem investiční společnosti Penta Investments Limited, která působí také v Česku a dalších více než deseti zemích Evropy. Oligarcha podniká v oblasti finančnictví, nemovitostí, potravinářství nebo zdravotnictví.

Čtěte také

Penta byla před lety spojována s kauzou Gorila, největší korupční aférou v historii samostatného Slovenska. V roce 2011 vedla k pádu vlády, protože se na veřejnost dostaly informace nejen o schůzkách politických špiček s podnikateli, ale také o korupci. Na tajných nahrávkách, které s Gorilou souvisí, je jasně slyšet Haščákův hlas.

A právě nyní zadržený podnikatel byl obviněn z korupce a legalizace příjmů z trestní činnosti. Stalo se tak poté, co vyšetřování kauzy převzal nový prokurátor, protože ten původní byl také zadržen policií. A právě „uvolněné ruce“ policie a justice jsou tím, co mnozí považují za důvod, proč k zadržení dosud nedotknutelného Haščáka dochází právě teď.

O ligu výš než Kočner

Podle jedné ze stran současné vlády, uskupení Sloboda a Solidarita, je tento podnikatel „symbolem korupce bílých límců, které měly na Slovensku vliv během dvanácti let vlády strany Smer“. Premiér Igor Matovič na svém facebooku napsal: „Mafie je natolik silná, nakolik je slabý stát“, aniž by tato slova dal do přímé souvislosti se zadržením Haščáka.

Čtěte také

Zatčení jednoho z nejmocnějších mužů na Slovensku dává naději, že Spravedlnost, která bývá často znázorňována se zavázanýma očima, neboť má měřit všem stejně bez ohledu na jejich majetkové poměry, začíná skutečně úřadovat se vším všudy. Otázkou ale je, jestli také bude mít dostatečně dlouhý dech, aby svůj boj za očistu veřejného života na Slovensku dotáhla do úspěšného konce.

Jeden z nejbohatších mužů země se určitě bude bránit. Najme si nejlepší a nejdražší právníky, využije opravdu všechny způsoby, aby zpochybnil proti němu vznesená obvinění. Otázkou také je, co všechno se od chvíle, kdy Slovensko zasáhla kauza Gorila, dá po tak dlouhé době ještě vyšetřit. A co všechno už je naopak promlčené.

Pokud si policie troufne zadržet jednoho z nejbohatších občanů státu, musí si být jista důkazy, které proti němu má. Není to tak dávno, co vyvolalo na Slovensku podobná očekávání i zadržení podnikatele Mariana Kočnera.

Kamila Pešeková

Tehdy se zdálo, že ho šifrovaná komunikace dostatečně usvědčuje z toho, že zadal vraždu nepohodlného novináře Jána Kuciaka. Avšak před specializovaným soudem podklady vyšetřovatelů a prokuratury neobstály. V porovnání s Kočnerem hrál ovšem Haščák vždy o ligu výš. Není proto vyloučeno, že jeho zatčení povede i k dalším otřesům, které budou cítit i ve vrchních patrech slovenské politiky. Čeká nás ještě zajímavá podívaná.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio