Petr Šabata: Opozice by si mohla pro rozumy zajet do Bratislavy

13. srpen 2019

České opoziční strany by měly hned v září poslat své zvláštní pozorovatele do Bratislavy. Tam totiž vypukne ostrá kampaň před volbami do Národní rady v březnu 2020, v nichž bude chtít místní opozice odstavit od moci dlouholetého hegemona Roberta Fica a jeho stranu Směr. Budou to velmi poučné měsíce – nejen pro slovenské partaje a občany, ale i pro ODS, Piráty a další české strany.

Ficovy vyhlídky přitom vypadají zdánlivě beznadějně. Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně a po velkých demonstracích musel opustit vládu, jeho vztahy s novým premiérem Petrem Pellegrinim jsou napjaté.

Unavené Slovensko

Čtěte také

Pro Fica zdrcující zprávy aktuálně přicházejí od soudu s Mariánem Kočnerem, který je obviněný z vraždy Jána Kuciaka, a Pavlem Ruskem, prokurátor je viní z dávného falšování směnek televize Markíza. 

Jenomže při tomhle jednání vycházejí najevo hrozné skutečnosti o napojení Kočnera na vládní Směr a jeho neuvěřitelný vliv na policii, prokuraturu i soudnictví. Exprezident Andrej Kiska to shrnul slovy: „Nesmíme dopustit, aby tato mafie nadále ovládala stát.“ Tomuhle popisu, jak se proplétal organizovaný zločin s politikou za Ficových vlád, na Slovensku každý rozumí. Soud pokračuje v září a opozici jistě přinese další předvolební dary z nebes.

Je důležité připomenout, že trojnásobný premiér Robert Fico vyhrál parlamentní volby už v roce 2006 a není divu, že je z něj Slovensko dost unavené.

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO je v mnohem lepší kondici než Fico.
Petr Šabata

Volání po změně se projevilo v župních volbách před dvěma lety i v těch komunálních vloni na podzim, kde Směr silně krvácel. A letos v eurovolbách už utrpěl jasnou porážku od koalice Progresívne Slovensko/Spolu – po 13 letech!

Slovenské opoziční strany – ty tradiční i nové – mají tedy na první pohled všechny trumfy v ruce. A tady je i hlavní odlišnost při porovnání s Českem. Andrej Babiš a jeho hnutí ANO je v mnohem lepší kondici než Fico.

Vyspělost a moudrost

Pozorovatelé českých opozičních stran by měli v Bratislavě především zkoumat, jak se efektivně (ne)domluvit na spolupráci, jak (ne)vytvořit kompromisní a přitom atraktivní program, jak se (ne)shodnout na společných kandidátkách, jak se (ne)pomlouvat přes média, jak si (ne)přetahovat stejné voliče, ale zaujmout i jiné.

A nejnověji také jak se nestat snadným terčem politických útoků. Řeč je o šéfovi strany Progresívne Slovensko, která je v koalici se stranou Spolu v preferencích druhá za stále vedoucím Směrem. Možný budoucí premiér Michal Truban před šesti lety promlouval k vysokoškolákům o drogách, a to celkem příznivě. Když se teď video s jeho vystoupením dostalo na veřejnost, zachoval se jako politik staré grady: lhal a lhal. Teprve po pár dnech přiznal barvu a omluvil se.

Petr Šabata

I takové detaily mohou rozhodnout o tom, kdo bude na Slovensku vládnout po příštích volbách. Na případnou novou koaliční vládu bude podle aktuálních preferencí potřeba pět stran, a to je samo o sobě riskantní projekt pro dospělé politiky a politické strany.

Fico využije každou jejich chybu, Směr navíc sedí ve vládě a rozdává předvolební miliardy. A do svého dalšího kabinetu by určitě vzal třeba i neofašisty Mariana Kotleby. Jeho motivace je extrémní – v tom si jsou s Andrejem Babišem podobní.

Obě opozice by musely prokázat hodně vyspělosti, moudrosti i pevnosti, aby je dokázaly porazit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.