Petr Šabata: Měl by Andrej Babiš hledat inspiraci na Slovensku?

19. listopad 2018

Andreji Babišovi doporučují jeho odpůrci, aby použil tak zvaný slovenský model, tedy aby se po vzoru Roberta Fica vzdal premiérské funkce a zůstal šéfem strany.

Co tedy přineslo tohle uspořádání Robertu Ficovi za devět měsíců, kdy už není v čele vlády?

Fica a Kaliňáka pojí silné pouto. Ministrův konec může poškodit i premiéra, tvrdí politolog

Ministři vnitra V4, jednání ministrů vnitra zemí visegrádské čtyřky, Robert Kaliňák

Politická krize na Slovensku se stupňuje, prezident Andrej Kiska o ní v pondělí odpoledne bude jednat s představiteli vládních stran. Ministr vnitra Robert Kaliňák ze Smeru oznámil rezignaci. Tu požadovala i koaliční strana Most-Híd.

Na Slovensku odstoupil premiér i ministr vnitra Robert Kaliňák pod tlakem veřejnosti, která ztratila důvěru ve vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Fico tehdy kupil chybu na chybu, politickou krizi vysvětloval spiknutími a nakonec obvinil prezidenta Kisku, opozici a George Sorose ze státního převratu.

To bylo moc pro stranu Most, nejmenšího koaličního partnera, který pohrozil odchodem z vlády, a Fico se musel poroučet.

Nový slovenský premiér Peter Pellegrini, věrný Ficův souputník v nejsilnější vládní straně Směr, zprvu vypadal jako expremiérova loutka. Koneckonců – Směr je stranou jednoho muže ještě zřetelněji než hnutí ANO a Pellegrini svému šéfovi věrně slouží od roku 2000.

Poučení ze slovenského příběhu

Jenomže postupem času začal dělat Peter Pellegrini vlastní politiku, což odpovídá logice vládnutí. Premiér vede kabinet, určuje agendu, vystupuje před novináři, jedná s prezidentem, jezdí do Bruselu a setkává se se šéfy jiných států…

Kamila Pešeková: Peter Pellegrini, pohledný premiér Slovenska. Bude stačit na svoji funkci?

Peter Pellegrini, nový slovenský premiér

Slovenský prezident jmenoval novou vládu. Premiérem se stal Peter Pellegrini a jeho kabinet má oproti tomu původnímu čtyři nové ministry.

Za devět měsíců v čele kabinetu se Pellegrini přirozeně osamostatnil. Nyní o víkendu si například pod Děvínem připomenul výročí pádu komunistického režimu spolu s prezidentem Kiskou. To by Fico v žádném případě neudělal.

A co víc: Pellegriniho popularita letí nahoru – už je druhým nejdůvěryhodnějším politikem – těsně za prezidentem Kiskou a s velkým náskokem před Ficem, který je až sedmý. Dokonce i u voličů Směru je obliba obou na stejné úrovni, a to se Ficovi od založení Směru nestalo.

Takže to vypadá, že donedávna nepostradatelný premiér Fico prohloupil a Slovensko, vláda i strana Směr se bez něj dobře obejdou.

Je to ale ještě horší. Směr je stále stranou jednoho muže, byť má vybudované regionální struktury, víc než deset tisíc členů a stovky schopných starostů, primátorů, poslanců…

Petr Šabata: Proč volby vyhrávají Orbán, Fico a Andrej Babiš

Viktor Orbán

V Česku stále řešíme hádanku, kdo bude vládnout. Na Slovensku trápí desítky tisíc demonstrantů, že kabinet bez nemilovaného Roberta Fica dál řídí Robert Fico. A v Maďarsku právě skončilo referendum o Viktoru Orbánovi, který znovu drtivě porazil všechny politické soupeře a povede svoji čtvrtou vládu.

Na Slovensku je veřejným tajemstvím, že charismatickému Ficovi nikdy nešlo o hodnoty, vize nebo prosperitu země – ale v první řadě o jeho osobní moc a v druhé řadě o majetek - pro stranu, pro oligarchy, kteří vždy stáli v pozadí Směru, a pro její prominentní členy.

A heslo od celého systému znali vždy jen dva Robertové – Fico a věrný Kaliňák, který byl deset let ministrem vnitra. Celé to dlouho fungovalo díky Ficovu politickému talentu, nasazení a úspěchu u voličů. A je jisté, že bez Fica – s nějakým Pellegrinim – by se Směr sesypal jako hrad z písku. Voličsky, organizačně i ekonomicky.

Navíc nastala lidsky pochopitelná, ale politicky zničující okolnost: Fico je den ode dne nervóznější a chová se nevypočitatelně. Nejprve chtěl všude jezdit s Pellegrinim (to by asi Babiš, aktuálně se vyžívající v rozhovorech se světovými státníky, chtěl taky). To se ukázalo jako zhola nemožné. O vysokém napětí a roztržkách v sídle Směru se v Bratislavě vyprávějí pikantní historky.

Petr Šabata

Celý ten slovenský příběh je tedy jistě poučný pro aktéry české politické krize. Například Ficův legendární úšklebek a výhružně znějící slova o návratu, když podával demisi prezidentu Kiskovi, se velmi podobají Babišovu „neodstoupím“ s trojím „nikdy, nikdy, nikdy“.

Ale doporučuje-li opozice Babišovi zvolit slovenský model, je to hodně průhledné - jako by mu radila strčit hlavu do oprátky.

autor: Petr Šabata
Spustit audio