Petr Šabata: Co by Bill Gates poradil české vládě ke klimatické změně

23. srpen 2021

Zakladatel Microsoftu a jeden z nejbohatších lidí světa Bill Gates napsal knihu o globálním oteplování. Přiznal se v ní, že na klimatickou konferenci do Paříže v roce 2015 přiletěl soukromým tryskáčem. Kniha Jak zabránit klimatické katastrofě s podtitulem Řešení, která máme, a průlomy, které potřebujeme, je srozumitelná, racionální a vlastně optimistická.

A v mnoha ohledech inspirativní i pro Česko. Gates naléhavě připomíná, že z dnešních zhruba 51 miliard tun skleníkových plynů vypouštěných ročně se lidstvo potřebuje do roku 2050 dostat na nulu.

A snáší spoustu argumentů, proč a jak se to dá zvládnout. V žádném případě čtenáře nestraší, a vyhnul se tak obloukem jednomu z nešvarů debat o klimatu.

Čtěte také

Stejně jako česká vláda je Gates velkým obhájcem jaderných elektráren jako jediného bezemisního zdroje, který je spolehlivý a dost vydatný.

Druhá inspirace souvisí právě s Gatesovým tryskáčem. Samozřejmě že zanechává uhlíkovou stopu. Proto také švédská aktivistka Greta Thunbergová před dvěma lety na klimatický summit OSN do New Yorku neletěla, ale plula na jachtě.

Gates svoji uhlíkovou vinu přiznává, ale také názorně popisuje, jak masivně investuje do nových technologií i výrob, a proč jedná o klimatu s vlivnými lidmi po celém světě. A v tom je ten vtip – pokud čas ušetřený leteckým cestováním využije na podporu vědy a přesvědčování politiků, zaslouží se o klima mnohem víc, než kdyby plul na jachtě.

Návod pro politiky

A je to tak trochu návod pro každého. Podle nedávného průzkumu pro Český rozhlas většina obyvatel Česka klimatickou změnu vůbec nepodceňuje, ale moc neví, co si s ní počít.

Nejíst hovězí maso? Jezdit do práce na kole? Ještě více třídit odpad? Ano, ale všechny tyto změny v chování jednotlivců sníží emise vlastně zanedbatelně.

Čtěte také

Naprosto zásadní množství skleníkových plynů se totiž uvolňuje při výrobě elektřiny, cementu a oceli, v dopravě, v zemědělství… A to mohou změnit jen státy.

Takže nejúčinnější způsob, jak opravdu zkrotit klimatickou změnu, je tvrdě tlačit na politiky, přesvědčovat je a kontrolovat.

A třetí Gatesův námět pro Česko zní: pozor na to, abychom si plněním cílů do roku 2030 nezabránili dostat se na nulu v roce 2050.

Třeba přechod z uhelných na plynové elektrárny vypadá jako dobré řešení, ale: „Jakákoliv elektrárna postavená do roku 2030 bude v provozu i v roce 2050 – než se vrátí náklady na její vybudování – a plynové elektrárny pořád produkují skleníkové plyny, byť v menším množství,“ upozorňuje Gates.

Vlastně mluví o prodloužení života uhelných elektráren – kromě jiného a jen v některých případech. Česko má také v plánu přejít z uhlí na plyn. Je to rozumné? Vede se o tom dostatečná debata?

Petr Šabata

Byznysmen, filantrop a také velký obdivovatel kanadského vědce s českými kořeny Václav Smila uznává obtížnost změny, vážně se zabývá i její ekonomikou a financováním.

Jeho text jako by předvídal alarmující zjištění z nedávné zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN. Ale nejvíc ze všeho je Gatesova kniha návodem pro politiky. Opravdu vynalézavým a proveditelným plánem.

Navzdory tomu, že její autor po světě stále létá soukromým tryskáčem.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio