Petr Janyška: Macron míří v evropských volbách k porážce, Le Penová v čele

2. červen 2024

Před blížícími se volbami do Evropského parlamentu by se slušelo, aby se debaty točily kolem evropských témat, ale to je jen zbožné přání. V mnoha zemích to bude hlasování o domácí vládě a o domácí politice, nikoli o evropských tématech.

Čtěte také

Andrej Babiš se bude z evropských voleb snažit udělat referendum o vládě pětikoalice a podobně ve Francii se Marine Le Penová snaží hlasování prezentovat jako hlasování o Macronovi a jeho vládě. A dokonce hned navrhuje, že pokud Macronova volební koalice evropské volby prohraje, měl by Macron jako prezident odstoupit.

Z formálního hlediska to je samozřejmě nesmysl, prezidentův mandát končí za tři roky, ale takovými výroky se Le Penová snaží volby zdramatizovat a zároveň zmobilizovat své voliče. Nabízí jim chiméru, že u urny budou moci rozhodnout o Macronově budoucnosti. A nutno říci, že Macronovu stranu čeká příští víkend s velkou pravděpodobností opravdu velká porážka.

Výborný evropský stratég?

Je to přitom paradox: sám francouzský prezident je na kontinentu vnímán jako nekorunovaný lídr evropských projektů, jako člověk, který má ohledně Evropy vizi a přichází s nápady, jaké druzí nemají.

Čtěte také

Jeho projevy na evropská témata, ať už ten nedávný na Sorbonně nebo ten v Berlíně před týdnem, jsou brilantní analýzou a zároveň strategií pro celou Evropu do budoucna.

A přitom doma ve Francii se zdá, že jeho strana v eurovolbách propadne a že ji navíc výrazně porazí Národní sdružení Marine Le Penové. To má dnes v průzkumech 34 % hlasů, kdežto Macronova kandidátní listina pouhých 15 %.

Jak je to možné? Především Macron je doma nepopulární, jelikož se žene do všech politických bitev a přitahuje na sebe jako hromosvod veškerou kritiku.

Za druhé, tím, že do svých vlád vyluxoval od socialistů i od klasické pravice jejich schopné politiky, přivedl tyto strany skoro ke klinické smrti. Nechal tak prostor pro dva extrémy: krajní levici, a hlavně krajní pravici Le Penové, z které se stala hlavní opoziční síla.  

Bardella boduje

Tato hra s ohněm mu měla zajistit věčná vítězství. Kalkuloval tak, že Le Penová nemůže nikdy vyhrát ani parlamentní ani prezidentské volby.

Čtěte také

Le Penové se už ale několik let daří měnit image své strany, aby byla vnímána jako součást politického mainstreamu a nikoli extrém. Včetně toho, že stranu přejmenovala a do jejího čela dosadila mladičkého osmadvacetiletého Jordana Bardellu.

Ten je dnes lídrem její evropské kandidátky a velmi se v té roli osvědčuje. Přitahuje mládež, takže ho chce do Bruselu volit celá třetina mladých, a je šikovným debatérem.

Nedávno to prokázal v televizním duelu s mladým premiérem Gabrielem Attalem, kdy byl podle průzkumů lepší než šéf vlády. To se ve Francii stalo snad poprvé, aby někdo z krajní pravice takto zabodoval. Naopak Macronovu kandidátní listinu vede téměř neznámá a slabá Valérie Hayer.

Petr Janyška, bývalý velvyslanec ve Francii a publicista

Macron se snaží ohlášenou prohru minimalizovat, říká, že nadcházející eurovolby nemají nic společného s domácí situací a že doma vše poběží stejně dál. Ale je jasné, že pokud opravdu strana Le Penové dosáhne takového úspěchu, jak se dnes jeví, situaci ve Francii to hodně změní. A také to změní rozložení sil v Evropském parlamentu, kde by oslabili liberálové, a naopak posílila národovecká krajně pravicová frakce, jejíž součástí je i naše SPD.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio