Petr Holub: Zákon, kterého se nejvíc bojíme

28. červen 2024

Od 1. července platí nový stavební zákon. Vláda Andreje Babiše ho označila za nejdůležitější zákon svého volebního období. Nestihla ho však uvést do praxe, pak nastoupila vláda Petra Fialy, jejíž vicepremiér Ivan Bartoš provedl před uvedením do praxe řadu zásadních změn.

Tentokrát se ovšem o stavebním zákonu mluví jako o právní normě, ze které jde největší strach. Oba superlativy ovšem mají smysl.

Čtěte také

Stavební zákon se všemi vyhláškami je zřejmě nejsložitější právní normou v České republice. Je tak složitý, že stavební řízení trvá v evropském srovnání nadprůměrně dlouho, zároveň každý, kdo ho chce používat, potřebuje speciální školení.

Bylo by skutečně historickou zásluhou ho změnit, aby byl jednodušší a příznivější pro uživatele. Na druhé straně každá změna zákona vyžaduje, aby se účastníci seznámili, a dokonce spřátelili s novými paragrafy. Už jenom z toho důvodu rostou obavy a každý stavebník, který může, podává žádost o stavební povolení do konce června, než nový zákon začne platit.

Mnoho změn najednou

Zároveň se během přípravy zákona stalo, co se stát nemělo. Nejdříve byl schválen zákon, potom přišla na řadu stejně rozsáhlá novela. Změny vicepremiéra Bartoše byly v mnoha ohledech na místě.

Čtěte také

Například původní představa prosazovaná z hnutí ANO, že vznikne nový státní superúřad, který převezme povolování staveb od obcí a krajů, patří k byrokratickým utopiím, které nikde v Evropě nefungují a nefungovaly by ani v Česku. Naštěstí se i v nové verzi zachovaly změny, které mohou zjednodušit procesní stránku stavebních řízení. Žadatel o povolení třeba nemusí obíhat tolik úřadů.

Z řízení budou vyloučeny spolky, které dříve protestovaly kvůli vlivu stavby na životní prostředí – je to sporný krok, ale proces zrychlit může. Při odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu na obci musí krajský úřad definitivně rozhodnout a nemůže jako dosud vracet případ k novému projednání stavebnímu úřadu.

Ovšem zároveň autoři zákona využili příležitost změnit terminologii při jednotlivých krocích. Možná to má svůj účel, ovšem z pohledu těch, kdo byli zvyklí na starší zákon, se tím situace může zkomplikovat. K tomu se bude stavební řízení digitalizovat. Na první pohled to usnadní vyřizování jednotlivých kroků, zároveň jde o experiment, u kterého není předem jisté, jak vyjde. Je to příliš mnoho zásadních změn najednou.

Petr Holub

Proto nezbývá než věřit, že si stavebníci na nové předpisy rychle zvyknou a že se je úředníci stavebních úřadů v řádu několika měsíců naučí ovládat. Pak při povolování staveb nenastane žádný výpadek a za pár let třeba uvidíme, že stavební řízení běží lépe. Logicky člověka napadne jedna prostá myšlenka: Když úspěch epochálního zákona závisí v první řadě na úřednících, o kolik jim stát v rozhodujícím období zvýšil platy?

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio