Petr Holub: Spotřebitelé objevili důvod k lepší náladě

25. leden 2023

Lidé už vnímají okolní svět o něco víc reálně. Takový optimistický závěr lze odvodit z jednoho z průzkumů, které si veřejnost zvykla přehlížet. Zjišťovat náladu spotřebitelů je úkolem většiny výzkumných agentur, výhodou však je fakt, že spotřebitelské postoje šetří také Český statistický úřad, který své výsledky zveřejňuje.

Z těchto průzkumů vyplývá, že se nálada spotřebitelů loni v dubnu propadla k hodnotě 70, která znamená historické dno. Pro pořádek dodejme, že při rovnováze optimismu a skepse dosahuje hodnota spotřebitelského indexu sta bodů.

Čtěte také

Historicky špatnou náladou reagovali spotřebitelé na vpád ruské armády na Ukrajinu, jinými slovy, právě tehdy vznikla nesrovnatelně velká nejistota, co bude s cenami energií a kde se zastaví inflace.

Výsledky za leden se staly první vlaštovkou nového jara, protože důvěra spotřebitelů dramaticky vyrostla přes hranici 80 bodů. Podobný nárůst zažilo Česko jen třikrát. Poprvé v květnu roku 2004, když se země stala součástí Evropské unie a když přešly obavy, které s tím Češi spojovali. Podruhé se stejně prudce zlepšila nálada spotřebitelů rovněž v květnu, tentokrát roku 2020, když přešla první vlna koronaviru a znovu se začaly otevírat obchody.

Něco si koupit

Ve všech případech šlo o historickou událost, se kterou se nebylo snadné vyrovnat, i když se index nikdy neodrážel od tak hlubokých hodnot jako tentokrát. Zkušenost s nezvladatelnými silami globalizace způsobila Čechům očividně nejhlubší otřes. Ze srovnání Eurostatu navíc vyplývá, že by se v Evropě jen těžko hledala země, kde byla frustrace tak hluboká.

Čtěte také

Na pováženou byl především fakt, že tuzemská špatná nálada neodpovídala reálné situaci. Bylo čeho se obávat, vyhlídka, že rodinné rozpočty nezvládnou platit za teplo, byla dostatečně děsivá. Přesto se domácnostem nestalo nic ani vzdáleně srovnatelného s minulými krizemi.

Nákladné státní regulace zajistily, že ceny energií neprorazí stanovený strop. Pro koho by i taková cena byla příliš vysoká, ten mohl počítat s dávkami, které se během posledních dvanácti měsíců zvyšovaly třikrát. Popis epizody, která začala ruskou agresí, by se dal shrnout tím, že nikdo nezchudl, a pokud spotřebitelé přestali utrácet, pak se připravovali na budoucí zlé časy.

Petr Holub

Zřejmě se čekalo na leden, kdy už lze předpokládat, že cenové regulace umožní překonat zimu. Po mimořádném zvýšení penzí, rodinných přídavků i příspěvku na bydlení si mohou i nižší vrstvy bez obav dovolit svůj skromný blahobyt jako před krizí. Něco si koupit a potvrdit tak změnu společenské atmosféry by skoro mohlo patřit k občanským ctnostem, i když v tomto případě jde jednoznačně o přízemní hodnoty. Užívat změnu k lepšímu jde ovšem i bez nakupování často zbytečně předražených výrobků.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio