Petr Holub: Konec současné krize na dohled

6. leden 2023

Vypadá to sousede, že už máme po energetické krizi. Těmito slovy by člověk mohl oslnit své známé, pokud by se seznámil s aktuálními cenami energií na evropských burzách. Kilowatthodina plynu stojí dvě koruny, tedy čtvrtinu ceny, za kterou byla k mání v srpnu loňského roku. Kilowatthodina elektřiny se teď prodává za pět korun, tedy pětinu ceny loňského léta.

Také benzín poklesl na 36 korun za litr, i když loni v červnu stál podle webových stránek kurzy.cz až 48 korun.

Čtěte také

Nemluvě o tom, že posílila koruna a tím je tuzemský trh chráněn před nekontrolovaným zdražováním zboží z dovozu. Mohli bychom si tedy po frustracích minulého roku snad už vydechnout.

Jenže právě v této chvíli vystoupil hlavním ekonom firmy Deloitte David Marek a oznámil, že krize bude v letošním roce ještě horší, než jsme dosud mysleli. Ekonomika bude nadále chřadnout a to znamená, že recese z minulého roku se bude ještě nejméně další dvě čtvrtletí prohlubovat.

Půl roku ještě potíže

Na podzim to možná bude lepší, přesto za celý rok hrubý domácí produkt poklesne o celé procento. Ještě v listopadu předvídali experti ministerstva financí, že ekonomika zůstane na úrovni minulého roku. Jenže jak říká David Marek, mzdy porostou pomaleji a investice se opozdí.

Čtěte také

Něco takového selský rozum opravdu nemůže vzít. Ekonomika se propadla do krize vinou extrémně drahých energií, teď se ceny opět snižují, jenže krize se má ještě prohloubit. Jako kdyby si ekonomové s vážnou tváří dělali z prostého lidu legraci.

Varování experta z poradenské společnosti ovšem připomíná dvě okolnosti, na které by nebylo dobře zapomínat. Především elektřina a plyn jsou stále čtyřikrát dražší, než byly v létě roku 2021, kdy ceny energií začaly růst a také litr benzínu stál o šest korun méně než dnes.

Za druhé, a to je ještě důležitější, ekonomice tolik neškodí vysoké ceny komodit ani pád cen akcií, ale časté a prudké změny. Zpočátku na ně ekonomové reagují zoufalstvím, případně euforií, v celku se však propadají do útlumu, neodvažují se dobrodružných nákupů ani investic. Trvá pak dlouho, než opět dostanou lepší náladu, a víme z historie, že deprese může trvat třeba deset let.

Petr Holub

Temné vize z počátku roku mohou paradoxně znamenat dobrou zprávu. Půl roku ještě budou potíže, o tom bohužel není pochyb. Ekonomický pokles však může přinutit centrální banky v Americe i Evropě, nemluvě o Česku, aby v létě začaly zlevňovat peníze a tím spustily pomalé, ale trvalé oživení. Lze si jen přát, že jim to umožní pokles inflace. K tomu však může díky poklesu cen energií skutečně dojít.

Nižší ceny energií jsou tedy skutečně dobrou zprávou, i když s jejich současnou úrovní se zvláště český spotřebitel dosud spokojit nemůže.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio