Petr Holub: Revoluce ve zdravotnictví

8. únor 2019
Nemocnice

Některé nápady naplňují člověka nefalšovaným děsem, někdy ještě navíc překvapí tím, kdo s návrhem přišel.

Takový je senátorský podnět Ústavnímu soudu na zrušení předpisů, podle kterého se určují ceny ve zdravotnictví.

Petr Holub: Frýdlant varuje celé zdravotnictví

Nemocnice Frýdlant, kde devět pacientů dostalo po operaci otravu krve

Příběh o nemocnici ve Frýdlantu se pomalu chýlí ke konci. Devět pacientů, kteří po operaci dostali otravu krve, se zotavuje především v sousední liberecké nemocnici, i když překonat zdravotní následky může trvat déle.

Děs spočívá v možnosti, že návrh úplně rozvrátí veřejný zdravotnický systém. Překvapení je v tom, že s dobrodružným námětem přišla většina členů úctyhodného sboru, který je tu spíše od toho, aby zdánlivě neřešitelné rozpory promýšlel a urovnával. Teď tedy senátoři rozjíždějí zdravotnickou revoluci.

Na nebezpečí v senátorském podnětu upozornil s přiměřenou vážností ministr Adam Vojtěch. Vysvětlil, že se navrhuje zrušit úhradová vyhláška na zdravotní služby i zmocnění ministerstva takové vyhlášky vydávat.

Kromě toho se má zrušit seznam výkonů, rámcové smlouvy pojišťoven se zdravotnickými zařízeními a individuální dodatky k nim, vedle toho také dodatky o cenách, podle kterých se platí drahé léky nebo hradí péče ve specializovaných centrech.

Když se likviduje péče

Petr Holub: Stát škrtí zdravotnictví

01078122.jpeg

Nakonec by něco takového šlo označit za obecné ohrožení.

Když dá Ústavní soud senátorům za pravdu, může být ze dne na den ukončena platnost všech dokumentů, podle kterých se dnes financuje zdravotnictví včetně jakékoli cenové regulace.

Pak se samozřejmě nabízí široký prostor ke spekulacím, jak se bude dále za zdravotní služby platit. S pohledu ústavní stížnosti to je snadné. Bude se postupovat podle pravidel, která nabízí běžnému ekonomickému provozu obchodní zákoník, a protože půjde ve většině případů o veřejné peníze, tak se nové smlouvy vysoutěží v obvyklých veřejných zakázkách.

Tím ovšem vznikne široký prostor, ve kterém se mohou lépe uplatnit soukromé firmy a kde zvláště nemocnice budou moci diktovat pojišťovnám ceny, protože za jejich nabídku nebude náhrada.

Zdravotnictví je byznys. Lékařům se nevyplatí jezdit za pacienty, říká expert na zdravotní právo

senior v nemocnici, hospic, umírání, nevyléčitelně nemocný, zdravotní sestra

Potřebují ošetřit, ale praktický lékař odmítne přijet. Přestože se k němu sami nemají jak dostat. Taková situace se může přihodit mnoha lidem, hlavně na venkově nebo v menších městech. Každý má přitom právo na ošetření lékařem přímo v místě bydliště. 

Pokud tento proces proběhne zvlášť divoce, pak nepůjde jen o to, že se zdravotnické služby významně zdraží, ale na některých místech nebudou vůbec k dispozici. Tak zhruba zní ministerská námitka a těžko ji nedat za pravdu.

Teď vlastně vzniká logická otázka, jestli je současná cenová regulace ve zdravotnictví tak špatná, že se musí celá rozmetat a zničit. Samotná existence stížnosti, kterou podpořila většina senátorů v čele se zástupci ODS a Starostů svědčí, že nespokojenost je značná.

Asi nejde jen o to, že soukromé firmy chtějí otevřít prostor pro zdravotnické podnikání. Pojišťovny skutečně platí za stejné výkony různým nemocnicím různé taxy a přitom znevýhodňují zvláště odlehlé venkovské ústavy. Pokud zanikají nemocnice na venkově, pak není divu, že se proti postavili senátoři, kteří reprezentují venkov. Když se likviduje péče v jejich obvodě, pak ať skončí v celé republice.

Petr Holub, týdeník Echo

S tím je spojena druhá otázka. Senátoři jistě nechtějí zrušit zdravotnictví a zřejmě chtějí jen upozornit na nezpochybnitelný problém. Proč se ale chopili tak zoufalého prostředku, to není úplně jasné. Třeba státní úřady a pojišťovny tak dlouho ignorovaly jejich pokusy o dialog, až jim nezbylo nic jiného.

Nejlepší by bylo, aby senátoři stížnost stáhli, na oplátku však musí ministerstvo a pojišťovny vzít vážně jejich požadavky a učinit rozhodující kroky, které by zajistily dostupnost zdravotních služeb na venkově.

autor: Petr Holub
Spustit audio