Petr Holub: Proč Babiš snižuje daně

5. září 2020

S úplnou vážností ještě nezazněla otázka, čeho chtějí dosáhnout Andrej Babiš a Jan Hamáček, když o pět procent sníží reálnou sazbu daně z příjmu většině zaměstnanců.

Kritici mají jasno. Nejde o nic jiného než o populistické rozhazování peněz před volbami do sněmovny v příštím roce. Ovšem převrat v daních má hlubší zásah, který se nevyčerpá v jediných volbách. Dopady daňových zákonů se nikdy neomezují pouze na politiku.

Čtěte také

Vedle možného efektu ve volbách zasáhnou nižší daně především do ekonomických záležitostí. Autoři návrhu v čele s Babišem tvrdí, že nižší daně rozpohybují ekonomiku, protože ušetřené peníze bude možné investovat. Hamáček k tomu dodává, že zaměstnancům zůstane víc peněz na zvýšení jejich vlastního blahobytu. To se také může stát.

Ovšem zcela jistý je dopad na státní rozpočet, který každoročně přijde o 100 miliard korun. Ani relativně rychlá konjunktura nevrátí sto miliard dříve než za pět let, pravděpodobnější je spíše desetiletá hranice. Správci státních záležitostí tedy budou muset vyjít s významně nižším rozpočtem, než na jaký byli zvyklí.

Babiš rozehrává politickou hru

V průzkumech z poslední doby jsou favoritem voleb opět dvě současné vládní strany. Během své dosavadní osmileté vlády si zvykly využívat veřejné peníze se značnou blahovůlí. Zvyšuje se dostupnost sociálních dávek i jejich sazba, rostou slevy a dotace ve všech oblastech hospodářského i veřejného života.

Čtěte také

Při každoročním stomiliardovém výpadku s tím bude konec, nehledě k tomu, že nastanou komplikace při správě penzijního systému, který se nejen propadá do historického schodku, ale ještě začne zvyšovat požadavky pod vlivem stárnutí obyvatelstva. Benefity pro občany a firmy tedy bude třeba snižovat zpátky na úroveň, jaká byla na konci éry ministra financí Miroslava Kalouska. Taková je ovšem cesta pravice.

Pak ještě existuje druhá, levicová možnost, konkrétně zvyšování daní. Nedává ale smysl snižovat dnes daně jen z toho důvodu, abych je napřesrok zase zvýšil. Koaliční lídři vyrábějí takřka neřešitelné dilema pro případ, že budou spolu vládnout v dalším volebním období.

Petr Holub

Otázka, proč chtějí Babiš s Hamáčkem snížit daňovou sazbu, tedy zůstává a má potenciál, aby se stala hlavní politickou otázkou podzimu. Třeba jenom premiér Babiš hledá nového partnera do příští vlády a s daňovými škrty vyrazil na námluvy k pravici, tedy k občanským demokratům. Třeba jenom poradci nevysvětlili vládním lídrům rizika, ti budou nuceni vzít svůj nápad zpátky a tím prozradí, jak málo jsou kompetentní. Nejblíže pravdě je nejspíš úvaha, že Babiš rozehrává politickou hru, u které ani on sám netuší, jak skončí. Ovšem do ještě většího zmatku dostal nepochopitelným tahem své protivníky.    

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy       

autor: Petr Holub
Spustit audio