Petr Holub: Přicházejí Vánoce, mění se daně

22. prosinec 2014

Je to tradiční, zákony s mimořádnou důležitostí se píšou tak složitě, aby jim nikdo nerozuměl, a schvalují se těsně před vánočními svátky. I tentokrát jsme se dočkali, novela zákona o dani z přidané hodnoty byla odhlasována 22. prosince.

Jen málokdo se pozastavuje nad tím, co nového zákon přinesl, jen někteří poslanci se rozčilují. Většina lidí je však neposlouchá, protože finišují přípravy na Štědrý večer. Došlo však k největšímu zásahu do daňového systému od roku 1993, kdy vznikla České republika.

Zákon je napsán značně nepřehledně, jak by se koneckonců dalo čekat u tak složitého tématu, jako je daň z přidané hodnoty. Jednotliví vládní politici ovšem připojují různé interpretace, které odvádějí pozornost od skutečného tématu. Prý se zákonem pomáhá malým živnostníkům, kterým hrozilo, že budou platit daň z přidané hodnoty, prý se zasáhne proti daňovým podvodům. V principu však jde o něco jiného.

Zákon je opravdu součástí tažení, jak zabránit únikům daně z DPH. Ministr financí Andrej Babiš tyto prý hojně rozšířené podvody popsal na případě tzv. karuselových obchodů. Jak známo, daň z přidané hodnoty odvádí obchodník, který druhému obchodníkovi prodá nějaké zboží.

Čtěte také

Pokud druhý obchodník zboží prodá někomu dalšímu, odvádí také on daň z přidané hodnoty, může však požádat o vrácení části daně ve výši, kterou zaplatil první obchodník. Podvádět je možné takovým způsobem, že první obchodník daň nezaplatí, druhý obchodník však o vrácení daně požádá. Nemusí ovšem jít o druhého, ale třeba až desátého obchodníka, aby všechno bylo složitější a finanční úřad na nic nepřišel. Stát tak podle Babiše ročně přichází o sto miliard korun.

Novela schválená sněmovnou zavádí proti zmíněným podvodům tři nová opatření. První z nich nařizuje plátcům daně z přidané hodnoty čtvrtletní hlášení finančním úřadům o tom, co koupili a co prodali. To je nepochybně nová byrokracie.

Poslanecká sněmovna 3.12.2014

Další změna zavádí jiný daňový režim obchodníkům s elektronikou, některými potravinami a kovy. Protože právě v těchto komoditách se s daněmi hodně podvádí, bude daň z přidané hodnoty hradit až konečný příjemce. Nebude tedy možné žádat vrácení daně a karuselové obchody ztratí smysl. V zásadě jde o návrat k dani z obratu, jak jsme ji znali v socialistickém Československu.

Třetí změna je nejdůležitější. Vláda dostane možnost, zařadit dočasně do nového režimu, kdy daň platí příjemce zboží, libovolnou komoditu, pokud usoudí, že se při jejich obchodech podvádí státní pokladna. Stačí k tomu pouze její nařízení.

Čtěte také

Plíživý návrat ke staré dani z obratu je nepochybně významnou změnou, ještě důležitější je však fakt, že vláda dostane možnost měnit pravidla výběru daní bez schválení parlamentem. Od americké revoluce přitom platí pravidlo, že v parlamentní demokracii o daních vždy rozhoduje parlament.

Tak třeba vánoční novela zákona o dani z přidané hodnoty sníží daňové úniky. Zároveň však otevřela dveře k vládnutí bez parlamentní kontroly. Je to první krok, možná však přijdou další.

autor: Petr Holub
Spustit audio