Petr Holub: Otázka pro Hamleta – komu zavřou plyn příště

29. duben 2022

V úterý navštívil německý ministr hospodářství Robert Habeck Varšavu a domluvil, že v případě nutnosti bude důležitá německá rafinérie ve Schwedtu zásobována ropou z polského přístavu Gdaňsk. Ve stejný den oznámil ruský obchodník s plynem Gazprom, že od středy přestává dodávat plyn do Polska a kromě toho také do Bulharska.

Ruský režim tím chtěl Evropu víceméně varovat. Habeckova dohoda ve Varšavě byla fakticky přípravou na situaci, kdy evropské státy přestanou nakupovat ruskou ropu. To by ruské veřejné finance fatálně poškodilo.

Čtěte také

Moskva v reakci vypnula plyn dvěma členským státům Evropské unie, aby připomněla, že zastavení dodávek ruského plynu by zase fatálně poškodilo evropské a zvláště německé hospodářství. Není třeba dodávat, že k postiženým by patřilo také Česko.

Takový výklad dramatických událostí z poloviny týdne převládá podle deníku Welt mezi německými energetiky. V podtextu se skrývá uklidňující zpráva, že v nejbližší době Německu plyn nevypnou.

Ovšem z obecného hlediska nemění obdobné spekulace nic na tom, že německé elity, o českých nemluvě, procitly po utažení kohoutků na plynovodu Jamal z krásného snu. V tom snu platilo, že Rusové budou dodávat plyn, ať je zahraničně-politická situace jakákoli. Teď už se ví, že vládci moskevské říše užívají dodávky plynu jako politickou zbraň.

Až budou chtít Rusové potrestat Němce nebo Rakušany

V delší perspektivě to bude mít negativní dopad na Rusko, protože evropské firmy nakupující ruský plyn už koncem roku neobnoví část dlouhodobých kontraktů. U těch zbylých zase budou požadovat rizikovou prémii, tím se výnosy Ruska sníží.

Čtěte také

Ovšem ve výhledu na příští zimu bude mít potíže spíše Evropa. Tím se opět nemyslí Polsko a Bulharsko, které si už léta připravovaly alternativu. Něco přes 70 procent spotřeby zajišťuje Evropě zkapalněný plyn ze zámoří, případně plyn vytěžený přímo v Norsku, Nizozemsku, Velké Británii a v severní Africe. Kde vzít zbylých 30 procent, dosud pokrytých z Ruska, je otázkou hodnou Hamleta.

Právě Česko je tou zemí, která příliš věřila Rusku – a teď musí vážně počítat s vyhlídkou, že Moskva vypne plyn také Čechům, když pro to bude mít nějaké politické důvody. Přesněji řečeno, bez plynu se ocitneme, až budou chtít Rusové potrestat Němce nebo Rakušany a vypnou jim plynovody Nord Stream, případně Transgas, ze kterých je zásobováno také Česko.

Petr Holub

Nikdo si ještě před pár týdny nemyslel, že se tuzemské domácnosti, nemluvě o velkých podnicích stanou rukojmím poněkud neprůhledných strategických tahů v rámci ruské agrese na Ukrajinu. Případně emotivních reakcí moskevských válečníků. Naštěstí ještě nejde o tragédii, jenom připomínku, že žijeme v opravdu obskurních časech.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio