Petr Holub: Mzdový zločin a inflační trest

16. únor 2022

Zákazníkům supermarketů vadí zdražování. Na odborné úrovni jsou jejich protějškem ekonomičtí analytici, kteří si zoufají z toho, jak rychle v Česku roste inflace. Lednový nárůst cen o 9,9 procenta komentují nejčastěji slovy, že jde o nepříjemné překvapení a že vlastně nemá cenu inflaci předpovídat, protože si stejně dělá, co chce.

V lednu se zvýšily ceny energií, to se možná čekalo, jenže dále zdražuje běžné spotřební zboží a inflační nákaza už zasáhla také potraviny.

Čtěte také

Takové úvahy a komentáře opravdu připomínají návštěvníka v obchodním centru, který se zděšením sleduje, jak rychle z jeho peněženky mizí bankovky. Všechno se neodvratně zhoršuje, vyhlídky jsou temné a jediné, co se jistě dá říci, je prognóza, že bude hůř a že inflace brzy překročí hranici 10 procent.

Ovšem každé zdání bezvýchodnosti vydrží jen do té chvíle, než se pojmenují příčiny nešťastných poměrů. Pak je najednou zřejmé, proč jsme se dostali do maléru, a obvykle se objeví také možnosti, jak všechno napravit.

Na vládní pomoci vydělalo mnoho lidí

Pro hodnocení zdejší inflace se hodí pohled z větší dálky. Valentin Tataru, východoevropský analytik nizozemské banky ING, upozornil, že nebezpečnější bude inflace ve východoevropských státech Evropské unie, protože tamní vlády poskytovaly během pandemické krize větší podpory zaměřené zvláště na udržení zaměstnanosti a mzdové úrovně.

Čtěte také

Důsledkem se mimo jiné stalo, že situace na pracovních trzích je napjatá, jinými slovy „nejsou lidi“, což opět zdvihá mzdovou hladinu. Protože je mezi spotřebiteli na východě najednou víc peněz, mohou ceny růst rychleji než v jiných evropských zemích.   

Nejde o náhodný komentář. Deset zemí v Evropské unii mělo v lednu nápadně vyšší inflaci přes osm procent. S výjimkou Belgie jde o postkomunistické členské státy. Ostatní členové jsou pod šesti procenty.

Pro zmíněných devět postkomunistických států včetně Česka zároveň platí, že v nich během krize rostly mzdy o poznání rychleji než ve zbytku Evropy. Ve všech to bylo s masivní vládní podporou.

Petr Holub

K epochálnímu zdražování by došlo i bez chybné politiky východoevropských vlád. Dostatečným důvodem je globální zdražení energií a potrhání obchodních řetězců. Češi a jejich sousedé však udělali všechno, aby jejich ekonomiky byly vůči inflaci co nejzranitelnější.

Pro osvětlení pravých důvodů tuzemské inflace asi není třeba chodit za rumunským analytikem, zdejší experti nemají o nic menší přehled. Vyprávění o zločinu a trestu však po nich nikdo v Česku nechce. Na vládní pomoci proti koronaviru vydělalo příliš mnoho lidí a říkat jim v této chvíli, že jediným, nutným a také spravedlivým řešením je utáhnout si opasek, se jaksi nehodí.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio