Petr Holub: Kdo ohrožuje české zdravotnictví

4. březen 2019

Výroky o zdravotnictví, kterých se dopustili šéf resortu Adam Vojtěch spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou, vzbudily pozdvižení, které je spíše projevem nejisté doby, než aby měly nějaký věcný základ.

Schillerová a Vojtěch navrhli opatření, kterému se v médiích okamžitě začalo říkat reforma, jak už mají novináři pro takové slovo slabost.

Petr Holub: Revoluce ve zdravotnictví

Nemocnice (ilustrační foto)

Některé nápady naplňují člověka nefalšovaným děsem, někdy ještě navíc překvapí tím, kdo s návrhem přišel.

Ministři doporučili, ať stát přestane platit zdravotním pojišťovnám za takzvané státní pojištěnce a namísto toho ať náklady na péči uhradí ze svého pojistného výhradně zaměstnanci, podnikatelé a živnostníci.

V dnešních cenách by to znamenalo, že pracující by namísto dosavadních 290 miliard korun ročně odváděli na pojistném o 70 miliard víc. Sazby pojištění by vyrostly z třinácti a půl procenta hrubé mzdy na 17 procent.

Ohlas pochopitelně způsobil neobvykle přímočarý návrh, podle kterého se zvýší daňové zatížení, přesto se proti postavili hlavně zdravotníci, kterým přitom mohlo být jedno, odkud dostanou peníze. Zřejmě právě nevraživá reakce doktorů vedla premiéra Andreje Babiše k tomu, že odsoudil plán svých ministrů jako úvahu, o které se na vládě ještě nezačalo diskutovat.

Populace stárne, rostou náklady

Petr Holub: Důchodový populismus znovu na scéně

Podvodník vylákal od seniorů skoro 100 tisíc korun

Politici někdy říkají hodně nečekané věci, které kolikrát ani nemyslí vážně, proto je třeba jejich výroky pokud možno tolerovat.

Objevila se celá řada spekulací, kam na první poslech nepochopitelný návrh ministrů míří, podstatné je však na vystoupení Schillerové a Vojtěcha něco jiného. Oba jsou mladí lidé a zřejmě si neuvědomují, jak vážnou věcí je zdravotnictví a nabídka zdravotní péče. Toho si právě jsou vědomi lékaři, zdravotní sestry a starší lidé, kteří už mají s nemocemi nějakou zkušenost.

Zdravotnictví rozhoduje o tom, jak dlouho bude žít většina obyvatel dané země, a Česko může být spokojeno, že jeho systém patří k lepší polovině evropských systémů. Ovšem financovat kvalitní služby na evropské úrovni může být nad schopnosti zdejší ekonomiky, proto je nutné průběžně řešit klíčovou otázku, kde vzít peníze.

Petr Holub: Stát škrtí zdravotnictví

01078122.jpeg

Nakonec by něco takového šlo označit za obecné ohrožení.

Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj upozornila Čechy na nepochybnou věc, totiž že také zdejší populace rychle stárne a spolu s tím rostou náklady. Proto je nutné zvýšit zdravotnické výdaje ze současných sedmi na devět procent hrubého domácího produktu. Na experimenty, které ruší jeden zdroj příjmů, opravdu není čas ani příležitost, pokud tedy odpovědným politikům jde o zdraví obyvatel.

Dalším důležitým rozměrem je fakt, že české zdravotnictví stojí na pojišťovnách a že lepší model nikdo na světě nevymyslel. Tento model předpokládá, že pojistné platí každý občan včetně dětí a důchodců, pokud stát jejich povinnost nevezme na sebe.

Petr Holub, týdeník Echo

Tak učinil i český stát, pokrývá však jen pětinu výdajů pojišťoven, i když platí za víc než polovinu obyvatelstva, navíc s nadprůměrnou spotřebou zdravotní péče. Pokud vláda zruší platby za státní pojištěnce, zpochybní existenci současného systému financování zdravotnictví a fakticky ohrozí jeho stabilitu, protože jeho provoz bude odkázán na platby necelé poloviny Čechů, jejichž příjmy přitom významně záleží na ekonomické prosperitě, která se dá těžko předpovědět.

Není příliš povzbudivé zjištění, že se lidé v tak důležitých pozicích teprve seznamují s tím, jak fungují resorty, za které jsou odpovědní.

autor: Petr Holub
Spustit audio