Petr Holub: Euforie automobilisty u čerpací stanice

13. září 2024

Někdy může i zastávka u benzínové pumpy zlepšit náladu. Třeba v těchto dnech, kdy cena benzínu klesá pod hranici 36 korun za litr a cena nafty se blíží k 34 korunám. Každý si ještě pamatuje ten nepříjemný pocit, se kterým tankoval v první polovině roku 2022, kdy platil o deset korun víc. Motorista by jenom neměl při nákupu cenově příznivých pohonných hmot nějak zásadně přemýšlet. Dobrá nálada by mohla poměrně rychle zmizet.

První zneklidňující myšlenku by mohla vzbudit vzpomínka na to, jaké účtenky chodí od dodavatelů elektřiny a plynu. Zatímco za benzín člověk platí zhruba stejnou částku jako před vpádem Rusů na Ukrajinu – a cena se dokonce vrací na předkrizovou úroveň, za plyn a elektřinu se platí zhruba dvojnásobek toho, co před pěti lety.

Čtěte také

Obecně vzato, je to problém celé Evropy. O cenách benzínu se rozhoduje na globálním trhu, plyn a elektřina závisí na mnoha místních okolnostech. Vyplatí se třeba, když má země vlastní zdroje plynu, když dokáže produkovat elektřinu za slušnou cenu, případně energetické podniky daného státu dokážou energii výhodně nakupovat.

S tím má ovšem Evropa problém, přitom problém je větší u států ze středu a severovýchodu Evropy, tedy také z Česka. Otázka, jak k tomu mohlo dojít, a kdo může nepříznivý stav napravit, marně čeká odpověď, občané by ji tedy měli žádat.

Jako havrani, kteří hlásí zimu

Druhá nepříjemná myšlenka se probudí, když člověka napadne, že každá mince má dvě strany. Ceny u čerpacích stanic klesají, když na světových trzích klesá cena severomořské ropy Brent.

Čtěte také

Brent tedy ztrácí na hodnotě, jeden barel se právě prodává za 70 dolarů, tedy za cenu na úrovni roku 2021. Poslední a poměrně prudký pokles z úrovně 90 dolarů za barel nastal počátkem července. Bohužel, všichni vědí proč.

Producenti ropy mají obavy, že klesne poptávka, a napadá je to hlavně při pohledu na hospodářské výsledky Číny. Náladu nezlepší ani to, že se z loňské recese neprobouzí ani Evropa a že o vyhlídkách americké ekonomiky se dnes nedá říct nic jistého.

Čtěte také

Představa o tom, že příští rok konečně bude rázným vykročením z ekonomické krize, dostala ve dvou uplynulých měsících vážné trhliny.

Prostě pokles cen energií odběratele potěší, jenomže klesající ceny zároveň fungují jako havrani, kteří hlásí přicházející zimu. Snad nepůjde o nic zásadního.

Přesto nemusí automobilista věšet hlavu. Svět není v pořádku, jako byl před zdražením energií. A ani tak, jako před pěti lety, než nastalo období krizí.

Petr Holub

Na druhou stranu, život nikdy nebyl jednoduchý, a ani v těch nejlepších časech se svět nedokáže zbavit stínů. Proč se trápit, užívejte laciného benzínu. Cena prý půjde dolů ještě pár týdnů. 

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio