Petr Holub: Důchody téměř 20 tisíc. Zaplatí Husákovy děti

28. červenec 2022

Průměrný důchod vyroste v příštím roce na 19 500 korun měsíčně, oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Částečně půjde o valorizaci ze zákona, zhruba polovinu očekávaných nákladů si však vyžádá nově zavedené pravidlo, podle kterého dostane každý bývalý rodič příplatek 500 korun měsíčně za jedno dítě.

Letos se tedy zvýší náklady na důchody o deset procent, v příštím roce to bude podobné – i bez mimořádných valorizací, které ovšem lze očekávat.

Čtěte také

Na první pohled je vidět, že se i za nové vlády udržela praxe z časů premiéra Andreje Babiše. Důchody se zvyšují, jak předepisuje zákon upravený za vlády Bohuslava Sobotky, zároveň se vyplácí další bonus, který je určen nebo přednostně vyplácen jenom někomu.

Ve skutečnosti ovšem existuje proti Babišově praxi rozdíl. Bývalý premiér byl nefalšovaný populista a při rozdávání neměl žádné zábrany, přesto je nutno přiznat, že přinejmenším do roku 2020 měl z čeho rozdávat. Současná vláda však už ví, že v rozpočtu zbývá jen hluboký deficit, přesto se populistických zvyků vzdát nedokáže.

Potíž pro systém bez rezervy

Lze souhlasit s úvahou, že důchody je třeba udržet na slušné úrovni, protože starší lidé zpravidla nemají možnosti, jak jejich výpadek nahradit. Ovšem mimořádné přídavky nedávají smysl ve chvíli, když výdaje navíc nejsou hrazeny vyššími příjmy. Důchody se nejspíš mají zvyšovat, aby se oslabil tlak inflace, je to však otázka míry a míru ministr Jurečka překročil.

Čtěte také

Populismus je šikovná strategie do chvíle, dokud jsou peníze. Až dojdou, nastanou pro někoho vážné potíže. V našem případě to budou lidé, kteří překročí hranici penzijního věku za deset nebo dvacet let. V této chvíli je český důchodový systém v komfortní pozici. Pracuje nejvíc lidí v historii, penzijní věk se navíc zvyšuje. V této chvíli je na pováženou už jenom okolnost, že důchodový systém není v přebytku, naopak v mírném deficitu, dokonce od září se dá čekat, že začne vyrábět schodek okolo tří až pěti miliard měsíčně.

Potíž pro systém bez jakékoli rezervy nastane ve chvíli, až zestárne generace Husákových dětí. Pak se bude schodek počítat na stovky miliard ročně.

Petr Holub

Existuje jednoduché technické řešení, stačí vybrat jednu ze tří možností, například zvýšit věk odchodu do penze, třeba na 70 let. Pak se nabízí možnost zvýšit sociální pojistné. Pokud se dnes na důchody platí 28 procent hrubé mzdy, může to být příště třeba 35 nebo 40 procent, tedy víc než třetina z toho, co člověk vydělá. Nebo se prostě sníží důchody pod třetinu hrubé mzdy. Škoda, že ministr Jurečka ve chvíli, kdy oznamoval zvýšení penzí, ještě neprozradil, jaké variantě dává přednost.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio