Petr Holub: Daně se zvýší ne nevýznamně

4. červen 2021

Už jsou tady s tím zase, rozzlobí se běžný čtenář čtvrtletní zprávy, kterou vydává Národní rozpočtová rada a která jako vždy hrozí, že se rozpočet propadá do nezvladatelných dluhů. Nejhorší věta zní: „Je zřejmé, že konsolidaci v takovém rozsahu nebude možné realizovat pouze přes omezování veřejných výdajů a bude nutné přistoupit i k ne nevýznamnému zvýšení daňové zátěže, a to ať už v podobě zvyšování daňových sazeb, nebo úpravou jiných konstrukčních prvků daně.“

Když se ovšem člověk nad větou zamyslí, pak musí připustit, že něco takového vlastně ještě neslyšel. Daně se nutně zvýší, a to významně, říká Národní rozpočtová rada, která takovými příkrými slovy hodnotí stav letošního rozpočtu a výhled na příští tři roky. Tak mohutné zadlužování, jak plánuje současná vláda, si nemůžeme dovolit a daně se zvýší, ať chceme, nebo nechceme.

Čtěte také

Strážci rozpočtu uvádějí k takovému tvrzení přesvědčivé důkazy. Současný deficit byl pouze z menší části způsoben jednorázovými náklady na boj s koronavirem, proto ztráty porostou i v měsících, kdy už výdaje na překonání pandemie nebudou třeba. Proto Česko patří podle prognóz mezi tři evropské země, ve kterých státní dluh poroste letos i v dalších letech nejrychleji.

Národní rozpočtová rada se nezastaví ani nad výčtem možností, jak by bylo možné daně zvýšit. Dostatečnou částku je možné získat jedině zrušením obou nižších sazeb DPH, případně sociálních slev na dani z příjmu fyzických osob, další možností je zavést daň z příjmů u důchodů. Na něco takového se neodváží průměrný politik ani pomyslet, právě tyto návrhy se však stanou agendou nejbližších let.

Dluhy nikdy nikomu prosperitu nepřinesly

Čtenáře zprávy o rozpočtu nemůže zlobit, že se její autoři opakují, ale jak příkrá slova používají, když hovoří o daňové zátěži příštích let.

Čtěte také

Přesto rozpočtová rada nepřehání. O tom svědčí, že se zatím nezmínila o jednom z největších rizik, které rozpočtu hrozí. Do současné situace se tuzemské veřejné finance dostaly v časech, kdy si státy celé Evropy půjčovaly bez omezení, protože díky nízké inflaci peníze byly k mání za nulový úrok a dluhy se průběžně snižovaly hospodářským růstem.

Teď se však na obzoru objevuje strašidlo vysoké inflace a splátky dluhu mohou z roku na rok vyrůst třeba na dvojnásobek. Každé další půjčování se tím stane pouze novou nepříjemností.

Petr Holub

Dalo by se říci, že temné vyhlídky rozpočtu nejsou jen negativní zprávou. Hrozba zvyšování daní může probudit politiky z nebezpečného snění, že půjčovat si miliardy půjde donekonečna.

Dluhy nikdy a nikomu prosperitu nepřinesly. Čím dříve si to správci českého státu uvědomí, tím lépe.   

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio