Petr Holub: ČNB narazila ve sněmovně

27. březen 2020

Bojovat s koronavirem se musí, ať to stojí, co stojí. Nutno přiznat, že se využitím tohoto pravidla někdo také snaží posílit vlastní moc.

Překvapivě se do této kategorie dostala Česká národní banka.

Čtěte také

Každý demokratický stát rozděluje moc tak, aby jí jedna osoba neměla příliš mnoho. V posledních dobách dochází k přesunu pravomocí od parlamentu k vládní exekutivě, a někdy dokonce k expertním orgánům, jako je Česká národní banka, které nemají přímou politickou odpovědnost.

Během koronavirové krize se sněmovna dočasně vzdala části svých pravomocí ve prospěch vlády, když v úterý odpoledne bez velké diskuse schválila šest vládních zákonů včetně radikální novely rozpočtového zákona. Umožnil jí to, jak známo, režim legislativní nouze.

Pak se stala zvláštní věc, když předseda sněmovny Radek Vondráček doporučil v rozporu s jednacím řádem prodloužit stav legislativní nouze na neurčito. Myslel to dobře, protože chtěl v blízké době schválit zákonnou novelu umožňující České národní bance razantněji zasáhnout v ekonomické krizi způsobené koronavirem. Sněmovna ovšem tak velké ponížení odmítla, proto se novela bude projednávat v klidu a podle plánu až v polovině dubna.

V zájmu finanční stability

Čtěte také

Česká národní banka si novelou skutečně řekla o další posílení pravomocí. Napříště by dostala možnost nakupovat státní dluhopisy s delší lhůtou splatnosti než jeden rok od nebankovních institucí.

Někdy se tomu říká monetizace státního dluhu, protože centrální banka vydá nové peníze, za které pak koupí státní dluhopisy a sníží tak dluh státní pokladny. Kritici i příznivci takového opatření užívají různé odborné argumenty, jisté však je, že se tímto způsobem zařadí třetí rychlost při zadlužování státu.

Nejdříve stát zvyšuje daně. Když už nejde daně zvýšit, pak si začíná půjčovat. A když už nikdo nepůjčí za snesitelný úrok, tak začne centrální banka, jak se říká, „tisknout peníze“. Jestli to zaplatí běžný občan vyšší inflací nebo cenami nemovitostí, se už neřeší.

Čtěte také

Jistě jde o spornou novelu, která se ještě dostává do podivného světla tím, že se měla schválit bez diskuse ve stavu legislativní nouze. Jako kdyby centrální bankéři chtěli využít vhodného okamžiku k posílení své moci, kterou užívají bez přímé politické kontroly.

Čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky proběhlo důstojně. Radní se dohodli, že znovu sníží základní úrokovou sazbu. Nedávno to bylo o půl procenta, tentokrát ještě odvážněji – o tři čtvrtě procenta.

Petr Holub, týdeník Echo

Pro banky i ekonomiku to bude značné ulehčení, i když v delší perspektivě, navíc se dá předpokládat, že nejpozději na podzim se sazby sníží znovu. Na závěr svého prohlášení bankéři zdůraznili, že v zájmu finanční stability by se měly možnosti centrální banky rozšířit, jak navrhuje sporná novela. Samozřejmě, pojďme o tom diskutovat.

Autor je komentátor serveru Echo24

autor: Petr Holub
Spustit audio