Petr Holub: 32 podnikatelů – tentokrát zelenou revoluci

17. listopad 2021

Uplynulo 32 let od 17. listopadu, kdy dala studentská demonstrace podnět k pádu komunistického režimu. Proto se v těchto dnech sešlo 32 podnikatelů, včetně dvou dolarových miliardářů a zástupců největších podniků typu Škoda nebo ČEZ, aby zhodnotili, jak se nám v letech obnoveného kapitalismu dařilo.

Bylo to dobré, shodli se při hodnocení polistopadové transformace, nakonec jsme zažili tři desetiletí skoro nepřetržitého růstu. Mohlo by to však být ještě lepší a k tomu poslouží plán, který podnikatelé nazvali „Výzvou k druhé transformaci ekonomiky země“.

Čtěte také

Dosud jsme totiž sázeli na výrobu, jejíž efektivitu zaručovala kvalifikovaná a zároveň levná pracovní síla. V druhé transformaci se ovšem musíme zaměřit na výzkum a také na marketing českých značek, protože v těchto oborech se dá realizovat vyšší přidaná hodnota než v samotné výrobě.

Taková výzva je impozantní, když se jí účastní opravdové špičky byznysu. Nutno však přiznat, že zase nic tak nového neříká, aspoň na první pohled. Více výzkumu, technologií, k tomu investice z veřejných zdrojů a otevření trhu pro pracovní síly ze zahraničí – podobné výzvy přece slýcháme už dlouhá léta a není pochyb, že je ještě dlouho slýchat budeme. Otázka tedy zní, proč je manažeři oprašují právě teď a jestli jejich vystoupení znamená něco víc než obvyklou zdravici k vítězství nad komunistickým režimem, případně běžné lobbistické vystoupení v zájmu velkých firem.

Přechod na bezuhlíkové hospodářství

Není však pochyb, že výzva 32 podnikatelů má konkrétní důvod a že něco nového přináší. Podnikatelský dokument obsahuje tři priority s názvem Česká značka, Otevřená společnost a Udržitelnost. Důležitá je třetí z nich, která žádá „ekonomiku, jež staví na udržitelných základech, nikoliv na úkor devastace životního prostředí“.

Čtěte také

Také Česko musí rozjet svůj Green Deal, tedy zelenou ekonomiku, která nahradí spalování fosilních paliv výrobou energie z obnovitelných zdrojů. „Green Deal není ohrožení, ale příležitost a impuls k akceleraci změn a modernizaci země,“ říká dokument doslova.

V českém prostředí jsou takové výroky přímo kacířstvím, protože podporu obnovitelných zdrojů z ideologických i praktických důvodů zavrhuje naprostá většina politiků. Proto jsou výzvy na podporu zelené ekonomiky jen na okraji podnikatelské deklarace.

Petr Holub

Zároveň tvoří její smysl, protože přechod na bezuhlíkové hospodářství podpořené úspěšnou digitalizací je skutečně převratným projektem, ke kterému se Česko musí nějak postavit, protože to s pomocí svých stovek miliard požaduje Evropská unie. Z pohledu dvaatřiceti podnikatelů bude nejlepší, když se do toho ihned pustí nastupující vláda.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio