Petr Holec: Zeman hledá silného Putina pro Evropu

19. prosinec 2018
Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman se nedávno rozpovídal v ruské televizi NTV. Kromě svého evergreenu o zbytečnosti ruských sankcí si také posteskl, že Evropská unie nemá silného lídra, jakého mají Rusko, Čína nebo USA.

„Rusko nepochybně má silného vůdce. Čína má silného vůdce, Amerika má silného vůdce. Najděte mi, prosím, silného vůdce na úrovni Evropské unie. Dívám se nalevo, dívám se napravo, dívám se dopředu, dozadu – silného vůdce prostě nevidím,“ řekl Zeman.

Miloš Zeman celým svým životem sehrál negativní roli, říká Ivan Pilip

Ivan Pilip, ekonom a bývalý ministr školství a pak i financí

V 90. letech byl Ivan Pilip korunním princem ODS. Zastával ministerské posty ve vládě Václava Klause. Teď je už 17 let mimo politiku a tak s odstupem komentuje nejen své členství v ODS, ale i vládní koalice od roku 2013.

Ještě že tak, dá se říct. Evropská unie totiž kdysi vznikla hlavně právě proto, aby Evropu ochránila před silnými vůdci typu Vladimira Putina nebo čínského prezidenta, kteří ji v minulosti až příliš často přivedli do války.

V tomto ohledu je příznačný hlavně Zemanův výběr ruského prezidenta Putina, který Ukrajině vojensky sebral Krym, na jejím východě stále živí separatistické tendence a doma pro změnu vládne jako autokrat. Možná to českému prezidentovi imponuje, ostatně k Rusku má stále vřelejší vztah. EU je nicméně spolkem demokratických států. 

Vůdce typu amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž konsenzus považuje za slabost, by ji pro změnu rychle rozložil. Od svého nástupu k moci Trump permanentně testuje limity americké demokracie, což by mnohem volněji koncipovaná EU určitě nepřežila. 

Co si prezident přeje

A inspirace čínským modelem? Češi mají s totalitní vládou jedné strany, kdy nemálo jejích odpůrců sedí ve vězení, čtyřicetiletou zkušenost a do EU Česko vstupovalo i proto, že jí nevládne někdo jako čínský prezident. Evropská unie stojí na tom, že jí vládnou členské země.

Alexandr Mitrofanov: Putin může za všechno, myslí si více než polovina Rusů

Vladimir Putin

Z Ruska přicházejí stále nové informace o zhoršování nálady lidí. Dnes už nejde o střední vrstvu, která se stala hlavním aktérem velkých demonstrací především v Moskvě před sedmi lety.

Zeman má snad pravdu v tom, že by EU mohla mít silnější lídry, než tvoří současný tandem Donald Tusk a Jean-Claude Juncker, šéfové Evropské rady a Evropské komise. Ironie ovšem je, že si právě Česko poslední dobou často stěžuje, že je EU nedemokratická a že nám Brusel vnucuje věci, které nechceme. 

Jako vzor silného evropského lídra Zeman zmínil i posledními protesty oslabeného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Jenže právě on by úplně nebyl silným lídrem EU, jakého by si Zeman v Bruselu přál.

Macron je například zastáncem povinných migračních kvót pro všechny země EU a kdyby se v jejím čele inspiroval Putinem nebo Trumpem, už dávno platí i navzdory našemu silnému odporu. A stejně tak v případě, že by byla silnější evropskou vůdkyní německá kancléřka Angela Merkelová, jíž Zeman taky zmínil.

Český prezident by si vůbec měl dát pozor na to, co si přeje. Trump v čele EU by vůbec nemusel tolerovat Zemanovu vlastní zahraniční politiku, a nejen kvůli jeho kamarádství s Ruskem a Čínou.

Autor je komentátorem Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související