Miloš Zeman celým svým životem sehrál negativní roli, říká Ivan Pilip

10. prosinec 2018

V 90. letech byl Ivan Pilip korunním princem ODS. Zastával ministerské posty ve vládě Václava Klause. Teď je už 17 let mimo politiku a tak s odstupem komentuje nejen své členství v ODS, ale i vládní koalice od roku 2013.

Exministr Ivan Pilip

Ivan Pilip vstoupil do politiky jako člen dnes už neexistující Křesťanskodemokratické strany (KDS). Jak se dívá na vládní koalici ČSSD, KDU-ČSL a ANO, která vládla celé čtyři roky? 

Není to otázka toho, co se mně líbí, nebo nelíbí. Strana neměla příliš mnoho alternativ. Také nebylo jasné, jakým směrem se Andrej Babiš vydá. Jestli například nebude dělat rozumnější politiku... Ale všechny obavy, které jsme měli, se naplnily. Kdybych byl ještě aktivní ve straně, tak bych tehdy pro tuto spolupráci nehlasoval. Nicméně jsem to nepovažoval za nějaký těžký hřích. Variant nebylo mnoho. Stále bylo možné, že se hnutí ANO bude vyvíjet trochu rozumnějším směrem. Zpětně ohlédnuto to byla zásadní chyba, která premiérovi pomohla vyrůst. Kam až vyrostl, ale víme až teď,“ říká.

Ekonom a politik Ivan Pilip působil jako ministr školství, mládeže a tělovýchovy v letech 1994–1997 a ministr financí v letech 1997–1998, v obou vládách Václava Klause, a poté také Josefa Tošovského. Od roku 2004 do července 2007 byl viceguvernérem Evropské investiční banky. Nyní se věnuje především aktivitám v zámoří.

A co pak říká na současnou koalicí bez strany lidové? „Dnes už je situace hodně jiná. Andrej Babiš se vybarvil jednoznačně. Metody, kterými zacházel a o kterých jsme my, kdo jsme byli v politice dobře věděli, vedli k tomu, že bohatl. Peníze používá výhradně pro svoji osobní moc. To znamená, že by tam sociální demokracie setrvávat neměla,“ uzavírá téma.

Klaus měl po revoluci významnou roli

Ivan Pilip: Vláda Miloše Zemana prodala zbytek Mostecké uhelné za směšné peníze

Ivan Pilip, bývalý ministr financí

Švýcarský soud rozhodl, že pět bývalých manažerů spojených s Mosteckou uhelnou je vinno z podvodů a praní špinavých peněz. Co věděly vlády na konci 90. let o způsobu, jakým manažeři Mostecké uhelné skupují akcie této společnosti? To zajímalo moderátora Martina Veselovského. Na jeho otázky odpovídal Ivan Pilip, ministr financí v poslední Klausově a Tošovského úřednické vládě.

O Václavu Klausovi ještě v době, kdy nebyl českým prezidentem, se vyjadřoval bývalý politik s velkým nepochopením. K Miloši Zemanovi, a k jeho politickému projevu, pak má ještě zápornější vztah.

„Tam je to trochu jiné. Václav Klaus přes všechno, co předvádí dnes, a přes všechny neuvěřitelné pozice, po kterých se posouval, hrál v 90. letech z velké části pozitivní roli,” říká Pilip. „Miloš Zeman celým svým životem sehrál jen negativní roli. Do vysoké politiky ho katapultoval v 80. letech jediný náhodný článek v technickém magazínu. A udělal z něj celebritu.”

Stále více se rozmazává hranice mezi pravdou a nepravdou.
Ivan Pilip

Výtah k moci

Podle Pilipa je „současný Miloš Zeman“ na vrcholu kontinuálně negativního jednání a jeho dřívější působení v ČSSD, a jeho prospěch straně, jen jako „výtah k moci“. „Osobně bych každému národu sociální demokracii přál, protože ji potřebuje. Ale vztah našeho prezidenta k ní vidíme i na tom, jak se se stranou rozloučil,“ říká.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Ivanem Pilipem. Dozvíte se, jak vychází se svou bývalou ženou, nebo kolik byznysů ho dnes živí.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.