Petr Holec: Vláda riskuje, že prohraje Ukrajinu doma

12. březen 2022

Válka na Ukrajině vzedmula v Česku obří vlnu solidarity a dočasně spojila vládu s opozicí. Každé kouzlo ale jednou končí. Válka na Ukrajině totiž raketově zdražuje energie, hypotéky, jídlo i palivo – jeho cena poprvé v historii začíná i pětkou.

Vláda proto nyní zrušila povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot i silniční daň. A taky dohlédne na marže prodejců a distributorů paliva.

Čtěte také

To je ale nakonec jen minimum toho, co mnozí čekali. A zvlášť když i ministr práce a sociálních věcí za KDU-ČSL Marian Jurečka předtím mluvil o možnosti zastropování cen nebo snížení DPH, jak už to udělaly některé evropské vlády. A o co vládu nežádá jen opozice, ale i autodopravci.

Ostatně právě kvůli tomu teď jezdí Češi hromadně tankovat do výrazně levnějšího Polska. A stejně to vyřešili i v Itálii, Dánsku nebo Švédsku, zatímco v Rakousku všem vyplatí finanční příspěvek.

Navíc krátce před rozhodnutím vlády napsal na Twitteru ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela, že zrušení přimíchávání biosložky do paliv by mělo na cenu paliva „nulový“ vliv.

Nová pravidla hry

Vláda hájí pouze omezená opatření tím, že nechce dál zvyšovat inflaci plošným rozdáváním peněz. A taky chce i dál šetřit – to je její hlavní slib. Jenže válka na Ukrajině rychle mění pravidla hry. A stejně tak i myšlení lidí, včetně podporovatelů vlády.

Ekonom, investor a někdejší kandidát TOP 09 do Senátu Radovan Vávra proto vládu na Twitteru vyzval, aby „skutečně“ řešila ekonomické problémy lidí „i za cenu vysokých rozpočtových schodků“. „Jednota národa se nesmí rozpadnout na účtech za elektřinu,“ napsal.

Je v tom socioekonomická logika: kvůli válce na Ukrajině padají další a další lidé do ještě horší nejen energetické chudoby, kterou vláda řešila už předtím, než Rusko vtrhlo na Ukrajinu.

Jurečka se tehdy omluvil za byrokratické peklo, které lidem způsobila nekonečná lejstra žádostí o příspěvky, jenže současná drahota je úplně nová „válečná“ liga. Ano, reálně (po započtení inflace) už jsme kdysi tankovali i za víc peněz než dnes, jenže to lidi současně neničily i extrémně drahé energie, potraviny nebo bydlení.

Prázdné peněženky

Čtěte také

Putinovo válečné šílenství Čechy spojilo k bezprecedentní pomoci Ukrajině, každá solidarita ale končí s vlastní prázdnou peněženkou.

Zapomeňte teď proto na tweety některých bohatších Pražanů, že si v rámci solidarity s Ukrajinou za litr benzínu rádi připlatí „pár korun“ navíc. Zaprvé na to nemálo lidí fakt už nemá. A zadruhé mnozí na rozdíl od nás Pražanů musejí denně autem opravdu dojíždět do práce, aby uživili své rodiny. A pro ně může být právě těch „pár korun“ navíc ekonomickou pohromou. A pro vládu pro změnu pohromou politickou.

I proto ji Vávra vyzval, ať tak striktně netrvá na šetření. Válku nikdo nemohl do rozpočtu započítat, stejně jako předtím nikdo nečekal covid. Vávra samozřejmě není sám, kdo pochopil novou „válečnou“ situaci a její domácí společenské nebezpečí.

Ekonomické dopady války rychle končí i krátký politický smír, který antibabišovské vládě díky Ukrajině dopřál i expremiér a šéf ANO Andrej Babiš.

Logicky: zatímco vládní pětikoalice SPOLU a PirSTANu převážně zastupuje bohatší voliče z měst, opozici průměrně volí spíš chudší lidi z venkova. A právě na ně padne válečná drahota nejhůř.

I proto ANO i SPD žádají dočasné zastropování některých cen a snížení DPH. Nic z toho určitě není běžné „mírové“ řešení a většina ekonomů je nenávidí.

Stejně tak ale není běžná válka –⁠ nebo aspoň mimo Putinovu hlavu. Vláda by se totiž mohla prošetřit až k tomu, že Ukrajinu nakonec prohraje doma.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související