Petr Holec: Rozpočtové „vítězství“ jen potvrzuje bídu komunistů

19. prosinec 2020

Polovládní komunisti už tolikrát vydírali menšinovou vládu ANO a ČSSD a tolikrát utrpěli potupu, až si svůj finální majstrštyk nechali jako ježíška vlastní partaji až těsně před Vánoce.

To sněmovna schvalovala státní rozpočet a KSČM tentokrát „svou“ vládu porazila: ANO i ČSSD nakonec souhlasily s přesunutím deseti miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany do vládní rozpočtové rezervy. Státní rozpočet díky tomu prošel sněmovnou.

Čtěte také

Komunisti si tak za peníze armády koupili pár dnů mediální slávy, aniž by z nich cokoli utratili. A nejen metaforicky. Vláda nejspíš peníze armádě zase brzy vrátí, jen se to už jako obvykle obejde bez pozornosti médií. Vlk se nažere a koza zůstane celá, říká se tomu taky.

Ostatně, i proto s tím nakonec souhlasily obě vládní strany, které komunisti přinejmenším mediálně ponížili. Nejen premiér a šéf ANO Andrej Babiš totiž právě do armády investoval nemalý politický kapitál.

A vůbec ne náhodou: armáda dnes z průzkumů veřejného mínění vychází jako jedna z absolutně nejdůvěryhodnějších institucí, kterým lidé nejvíc věří. A to se v politice samozřejmě počítá. Zvlášť necelý rok před sněmovními volbami, ve kterých chce opozice s Babišem finálně zúčtovat.

Komunisti nemají lidem co nabídnout

Čtěte také

Komunisti si teď sice nejspíš užívají své velké vítězství, a co jim taky zbývá: zatím Babišovu kabinetu převážně jen ustupovali, a to i ohledně zahraničních armádních misí, které chtěli před časem vládě taky zatrhnout.

Jenže ve skutečnosti o žádné vítězství nejde. Celá jejich akce s deseti miliardami, co se víceméně jen přesunou v rozpočtových kolonkách, totiž ukazuje zoufalství komunistů. A taky to, že v příštích volbách možná poprvé skončí mimo sněmovnu, jak poslední dobou naznačuje stále více průzkumů volebních preferencí. KSČM už zbyli jen skalní voliči, kteří nenávidí naše členství v západních institucích, ke kterým patří i NATO. A i ti teď vymírají, jak veřejně přiznávají i sami komunisté.

Čtěte také

Proto si právě KSČM dovolí permanentně atakovat armádu a české závazky v NATO. Přitom je to ironie. Konec komunistů možná přijde právě v době, kdy se po téměř třiceti letech a paradoxně i s nejhorším volebním výsledkem ve své historii dostali nejblíž k moci. Mnozí se toho právem děsili, KSČM totiž mentálně i personálně stále přežívá v někdejší normalizaci. Nakonec ale vidíme spíš opačný efekt.

Právě polovládní angažmá strany odhalilo, že kromě symbolického vydírání vlády nemají komunisti lidem už co nabídnout. Jejich otisk v domácí i zahraniční politice je proto v podstatě nulový a dlouho obávaná strana se nakonec spokojí jen s drobky moci. Dokonce i koronavirový PES pořád kouše víc než ten komunistický, i když se to z médií někdy nezdá.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.