Lukáš Jelínek: Předčasné volby, nebo Babiš ve vlastní šťávě?

18. prosinec 2020

Když se vláda stane jedním velkým ringem a když má ve sněmovně nečekané problémy s prosazováním klíčové legislativy včetně státního rozpočtu, je na pováženou, zda je před ní ještě nějaká smysluplná budoucnost. Neprospěla by jí v takovém okamžiku rána z milosti?

Vláda může padnout, pokud jí sněmovna vyjádří nedůvěru. To by vyžadovalo odhodlání komunistů definitivně vypovědět svoji toleranční úmluvu s hnutím ANO.

Čtěte také

K takovému kroku ale před volebním sjezdem, jenž byl už dvakrát odložen kvůli koronavirové epidemii, budou ochotni je stěží. Rychlejší cestou by byl odchod jednoho z koaličních partnerů. Kdyby se sbalili sociálně demokratičtí ministři, tak koaliční smlouva předpokládá i demisi premiéra. Zda by ji Andrej Babiš (ANO) dodržel, je věc druhá.

Také by mohl kabinet doplnit dle vlastní vůle a pokračovat dál. Jeho rezignace by přenesla těžiště moci na Pražský hrad. Miloš Zeman by se nejspíš pokusil po měsíce zbývající do voleb zaštítit premiéra bez důvěry sněmovny – ať už by se jmenoval Babiš, nebo nějak jinak.

Řešením, které by nemohl prezident sabotovat, by bylo samorozpuštění sněmovny, k němuž je zapotřebí třípětinová většina všech poslanců. Během dalších šedesáti dnů by musely proběhnout nové volby.

Ještě deset měsíců

V tomto bodě se ale dostává do křížku rétorika stranických lídrů a politická realita. Středopravicová opozice tvrdí, že Babiš by měl jít od válu, už dávno. Komunisté poměřují klady a zápory spolupráce s hnutím ANO podle svých stále nižších preferencí.

Čtěte také

Pocit, že už to s Babišem není k vydržení, sílí i mezi sociálními demokraty. Premiér jim vzkazuje, ať si klidně jdou a že bez nich bude líp.

Zdánlivě se zdá, že by předčasné volby uvítali všichni. Při bližším pohledu ale uzříme složitější obrázek. ČSSD je ve voličské tísni. Liberálnější sympatizanti ji opustili a návrat zpět neplánují. Lidový dům může cílit leda na elektorát, který mu utekl k ANO. Ten však skácením vlády zpět nezíská.

Je také otázka, nakolik jsou sociální demokraté, ale též komunisté, občanští demokraté, lidovci, TOP 09, Starostové a nezávislí, Piráti i okamurovci finančně připraveni na vedení kampaně.

Čtěte také

Konzervativní blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09 i středový tandem Pirátů a Starostů potřebuje ještě zapracovat na společném programu, ale hlavně na složení kandidátních listin. Dobrá vůle lídrů nestačí. Musí se vsáknout do členské základny až do poslední místní organizace.

Bez důkladné přípravy by výsledky opozice nemusely kopírovat volební modely, přinejmenším soupeři by se snažili využít toho, že tmel dosud úplně nezaschnul.

Jestli by se paradoxně někomu předčasné volby hodily, je to hnutí ANO. Lidem zatím jen zvolna na pozadí covidové krize dochází, jak chaoticky je stát řízen. Rovněž se pořádně nepodařilo nastínit Babišovu licoměrnost. Daně by rád nízké jako pravice, rozpočtové výdaje však masivní jako levice. Rozdíl nechť jde na vrub dluhu, anebo ať jej zacáluje Brusel.

Lukáš Jelínek

Preference ANO slábnou, leč zatím jen zvolna. Kromě toho na vedení kampaně má Babiš peněz dost a žádná integrace jej netrápí. Kdyby byly volby dříve, má stále šanci je vyhrát. Že by po nich nedal dohromady sněmovní většinu, jej tížit nemusí. Prezident Zeman avizoval, že by dva pokusy o vytvoření kabinetu svěřil vítězné straně. To by mohlo vyústit v měsíce, ale klidně i roky vládnutí bez důvěry.

Pro zbylé partaje to znamená, že je pro ně výhodnější Babiše nechat, ať se ještě deset měsíců dusí ve vlastní šťávě.

Autor je politický analytik

Spustit audio