Petr Holec: Prodloužení nouzového stavu prodloužilo nouzový stav opozice

1. květen 2020

Poslanci nakonec prodloužili nouzový stav jen do 17. května. S tímto datem přišli komunisti, jenže i ty hlasování rozdělilo podobně jako opozici.

Zatímco totiž Výkonný výbor strany svým poslancům doporučil, aby hlasovali pro vládní návrh prodlužující nouzový stav až do 25. května, poslanecký klub KSČM přišel s vlastním, kratším termínem. Největší fiasko ovšem ve sněmovně zažily opoziční strany, které nejdřív byly proti jakémukoli prodloužení nouzového stavu.

Čtěte také

A ani ne tak kvůli tomu, že nakonec ve sněmovně znovu kolektivně prohrály, s tím se víceméně počítalo. Vládu ve sněmovně drží komunisti a nikdo nečekal, že by právě oni hlasovali s opozicí.

Spíš jde o to, že hlasování o nouzovém stavu ze všeho nejvíc ukázalo „nouzový stav“ opozice. Ta jeho případné prodloužení prezentovala jako ohrožení demokracie, pak z něj ale sama udělala frašku, když se jednotlivé strany znovu zase jen trumfovaly v tom, jak každá přijde s trochu jiným termínem prodloužení.

ODS i SPD chtěly nouzový stav prodloužit pouze o týden, STAN o deset dní, lidovci mezi sedmi a deseti dny a TOP 09 řekla, že bude ve sněmovně podobně jako KSČM vše sledovat a teprve pak se rozhodne. Opoziční termíny lišící se o pár dnů samozřejmě nedávaly žádný logický smysl, šlo o pouhou hru s kalendářem.

Tři strany z takzvaného demobloku

Čtěte také

Ve skutečnosti totiž opozice bojovala o obyčejnou mediální pozornost, která v podobných krizích prostě automaticky nahrává spíš vládám, pokud nezpůsobí národní katastrofu. A taky aspoň nějaký důvod uspořádat další tiskovku, které poslední dobou téměř současně pořádá i sedm opozičních stran.

Výsledkem je pochopitelně stále horší kakofonie, kdy se opozice sama permanentně kanibalizuje tím, jak se jednotlivé strany vzájemně zkoušejí překřičet. Málokdo si proto může pamatovat, co která z nich vlastně říká, protože se většinou stejně liší jen v drobnostech; v případě nouzového stavu v několika dnech jeho prodloužení, v případě záchranných ekonomických kompenzací podnikatelům i zaměstnancům zase k vládním návrhům přihodily pár tisíc korun. Stěží už se v tom vyznají i političtí reportéři a komentátoři, kteří se těchto brífinkových maratonů účastní.

Čtěte také

Prodloužení nouzového stavu tak jen znovu prodloužilo i „nouzový stav“ opozice, který trvá už několik let. Tři strany z takzvaného demobloku, TOP 09, STAN a lidovci, v posledních sněmovních volbách sotva prolezly do sněmovny a od té doby jim podle průzkumů permanentně hrozí vypadnutí z ní.

Comeback kdysi víc než třicetiprocentní ODS se zastavil kolem 13 procent, zatímco Piráti s tradičními stranami nechtějí mít nic společného, protože naopak profitují z opozice k nim. Šéf ODS Petr Fiala před časem řekl, že opozice má na případné sjednocení čas do letošních Vánoc, pak už bude pozdě. Právě koronavirus jí mohl dát přinejmenším společný srozumitelný hlas, místo toho je ale ještě více rozděluje.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.