Petr Holec: Babiš se vrátil v pravý čas a srovnal skóre

27. březen 2020

Stejně jako ve sportu rozhoduje i v politice načasování. A málokdo to ví tak jako premiér Andrej Babiš.

Správné načasování vstupu do politiky z něj rychle udělalo nejpopulárnějšího politika a z jeho hnutí ANO dominantní sílu. 

Čtěte také

Během koronavirové krize jako by ale začal svůj „moment“ ztrácet, když se do něj znovu pustila opozice a k tradičnímu „džihádu“ se vrátila i část médií. Teď se ale Babiš znovu vrátil, když ve správný čas pronesl správný projev a jeho vláda navíc rychle zavádí záchranné ekonomické balíky. 

Svým projevem i jeho načasováním premiér jasně trumfl i prezidenta Miloše Zemana, který se právě na vlastní rétoriku vždy silně spoléhal. Ten s ním zaprvé přišel pozdě a zadruhé taky zapomněl, že v žádném „krizovém“ projevu nikdy nesmí chybět pokora a přiznání vlastních chyb, prosba o důvěru veřejnosti a taky naděje. 

A právě tohle všechno Babiš v projevu měl, takže kritiku opozice i médií doslova přes noc otočil ve chválu, jaká jistě zaskočila i jeho. 

Selhání vlády a objektivní problémy

Čtěte také

Babiš svůj projev perfektně načasoval i vzhledem k tomu, že hned den poté sněmovna urychleně schvalovala první záchranný ekonomický balík, který finančně pomáhá zaměstnancům, živnostníkům i podnikatelům. 

A nakonec ho schválila v podstatě přesně podle vládní předlohy, i když se opozice snažila prosadit vlastní pozměňovací návrhy. Navíc ve stejný čas zveřejnila agentura STEM výsledky prvního „krizového“ průzkumu, ze kterého vychází, že veřejnost úplně nesdílí opoziční a mediální kritiku vlády: téměř 83 % respondentů si totiž myslí, že vláda situaci zvládá dobře a zavádí účinná opatření. 

Ve čtvrtek taky ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, po Babišovi dvě hlavní „krizové“ tváře ANO, představili masivní záchranný balík pro podnikatele a živnostníky. 

Čtěte také

Ty si pod sebe vzal právě Havlíček, který je dlouhé roky i zastupoval, a určitě ne náhodou: kvůli koronaviru jde o ekonomicky nejohroženější skupinu, o kterou se právě teď nejvíc hraje i politicky. Postižení živnostníci proto od státu dostanou příspěvek nejen 15 tisíc korun, ale taky můžou zažádat o bezúročnou půjčku. 

Opozice si samozřejmě nikdy neodpustí zkusit využít jakoukoli podobnou krizi k vlastnímu politickému zisku. Výsledek průzkumu STEM ale ukazuje, že by si měla dávat pozor: lidé totiž umí rozlišovat mezi evidentním selháním vlády a objektivními problémy, mezi které patří i tolik kritizovaný nedostatek roušek. 

Třeba ministr zdravotnictví ANO Adam Vojtěch sice vždy nerozdával důvěru, deficit roušek ale trápí celý svět. Opozice vládě nejdřív slíbila „mír“, ten však s podporou většiny médií záhy proměnila ve válku. Babiš teď přinejmenším srovnal skóre.   

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.