Petr Holec: Piráti ovládli Prahu. Bude jejich začátkem, nebo koncem?

21. listopad 2018

Pro Piráty je to velká premiéra, která se současně může stát i jejich derniérou. Svou popularitu totiž zatím nabývali hlavně v opozici.

Tam se naučili sofistikovaně i populisticky kritizovat ostatní, aniž by ovšem sami převzali jakoukoli odpovědnost. Teď mají primátora Prahy s veškerou odpovědností za město a čas nevinné gerily tak končí.

Jindřich Šídlo: Jsme Piráti a tohle nás nezajímá

Jindřich Šídlo

Piráti už to za své hlasování, jímž kolektivně podpořili na státní vyznamenání hvězdu normalizační poezie Karla Sýse, schytali ze všech stran − a vůbec jim to neuškodí.

Pro Piráty je příznačnou ironií, že je právě jejich nový pražský primátor Zdeněk Hřib nejméně známým a taky zkušeným politikem z ostatních koaličních lídrů. Šéf TOP 09 a lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil býval několik let ministrem spravedlnosti za ODS a posledních téměř pět let sedí v europarlamentu, zatímco lídr Prahy Sobě pro změnu čtyři roky vede Prahu 7, kde znovu jasně vyhrál volby.

Hřib je vystudovaný lékař, který nikdy nepracoval jako lékař, protože se prý nechtěl nechat korumpovat systémem zdravotnictví. Nikdy taky nebyl politik.

Jenže jako primátor se bude muset nechat korumpovat. A vůbec nejde o klasickou korupci, tedy úplatky. Spíš jde o to, že řídit velké město jako Praha vyžaduje tolik kompromisů a pragmatismu, že být lékařem vedle toho vypadá jako snadná práce.

Primátor nese absolutní zodpovědnost

Navíc Hřib nemá v Praze rozdané úplně nejlepší karty: má k sobě stejně koaličních partnerů jako předchozí pražská koalice, která se kvůli tomu na několik měsíců rozpadla a mnohdy byla nefunkční. To od něj vyžaduje ještě větší umění kompromisu.

Thomas Kulidakis: Čeští Piráti se marxistům moc nepodobají

Ivan Bartoš

Logické uvažování nám nabízí možnost zorientovat se v našem nitru i ve světě kolem nás. Jedním ze základních přístupů je uvažování na základě indukce a dedukce.

Navíc volby Pirátům v Praze ve skutečnosti nevyhrál Hřib, ale jejich celostátní a stále populárnější šéf Ivan Bartoš a taky tvář pražské opoziční politiky Jakub Michálek. Ani jeden z nich se ale v nové pražské koalici oficiálně výrazně neangažuje; oba se zatím naplno věnují sněmovní opozici, od níž odvíjejí svou současnou politickou pozici. A zrovna hlavní město hodili na triko absolutně nezkušenému Hřibovi.

Až v Praze si proto Piráti vyzkoušejí, co to znamená absolutní politická odpovědnost. Sám primátor totiž o ničem důležitém nerozhoduje, nese za to ale absolutní zodpovědnost. V předchozích čtyřech letech si to Piráti vyzkoušeli už v Mariánských Lázních, kde během jednoho volebního období vyměnili tři své starosty a v letošních volbách spadli na polovinu hlasů.

Jenže politicky neviditelné Mariánské Lázně nejsou exponovaná Praha, která hned tak nedává šanci na reparát. Až Praha proto může z Pirátů udělat skutečnou politickou stranu, taky je ale může rychle vrátit do politické bezvýznamnosti.

Autor je komentátor Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio