Petr Holec: Pirát Lipavský jako ministr zahraničí? Jako první může narazit na vlastního premiéra

30. říjen 2021

Podle posledních informací o sestavování nové vlády by ministrem zahraničí mohl být pirát Jan Lipavský. Tomu by se vládní džob určitě hodil, voliči ho totiž vykroužkovali ze sněmovny.

Jinak je to ale ironie, zrovna Piráty by si totiž se zahraniční politikou moc nespojili ani Piráti. Navíc Lipavský může ve funkci případně nejvíc narazit na vlastní vládu.

Čtěte také

Ano, i Piráti o zahraniční politice v minulosti mluvili, ne ovšem úplně tak, jak by si sami přáli. Jejich šéf Ivan Bartoš před volbami dokola opakoval, že už dozrál, a je si proto jistý naším členstvím v EU i NATO. Pravda, ministerstvo zahraničí je spíš cestovka za státní peníze, dávno nejde o nic silového.

I zahraniční politiku totiž do Bruselu výrazně přesunula Lisabonská smlouva – to ostatně v praxi dobře ukazuje i končící ministr zahraničí ČSSD Jakub Kulhánek. Svou funkci totiž v podstatě zredukoval na přednášení projevů, které nejvíc poslouchá on sám.

Green New Deal

Čtěte také

Pravda ale taky je, že i Piráti mají pár vlastních „zahraničních“ nápadů. Jestli je ale Lipavský zkusí prosazovat, pak ve vlastní vládě nejspíš narazí hlavně na ODS. Piráti jsou zaprvé skalní fandové Zeleného údělu EU, a někteří z nich ho dokonce chtějí ještě zpřísnit. „Je to zoufalý a smutný příběh – pro nás s dost drastickým vyústěním,“ řekl o něm ovšem europoslanec a možný ministr pro EU za ODS Alexandr Vondra.

Ne, že by o Zeleném údělu rozhodovali ministři zahraničí, o „zahraniční“ politiku ale přesto půjde – musí ho schválit ještě Evropská rada a europarlament.

A když už jsme u těchto dvou institucí EU – i pro ně mají Piráti vlastní zahraniční politiku. V Evropské radě chtějí zavést většinové hlasování i o tak klíčových věcech, jako jsou nejen daně, tím by zde ovšem vlastního premiéra zbavili práva veta.

A europarlamentu, kde se našli a skrz který praktikují i domácí politiku, chtějí pro změnu dát důležitější roli.

Nejen politickému arcirealistovi Vondrovi z toho musí vstávat vlasy hrůzou.

Lidská práva

Lipavský se už rozmluvil o tom, jak v ministerské funkci bude prosazovat lidská práva – to je taky pirátská mantra. Kvůli nim už jezdí na Tchaj-wan nejen pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib.

Ano, poslední dobou tam sice rádi jezdí i v ODS – to ale ještě v opozici, kde můžete pěstovat politiku velkých líbivých gest, za která případně nese odpovědnost vláda.

Jenže v ní i ODS brzy doběhnou slova jejího expremiéra a bývalého šéfa Petra Nečase.

A zvlášť když teď EU zoufale potřebuje ruský plyn a čínské čipy. „Musíme zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu. Dovolil bych si zmínit dvě. Umělé a falešné adorování takových záležitostí, jako je ruská skupina Pussy Riot... Řekl bych i druhý konkrétní případ, a to je moderní politická móda dalajlámismu,“ řekl Nečas v roce 2012.

Obojí samozřejmě pojí jedno – již zmíněná lidská práva.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související