Petr Holec: Opozice musí vládu za pandemický zákon milovat. Takový masakr prostě nevymyslíte

20. únor 2022

Realita v politice často trumfuje i nejhorší fantazii a máloco to ukazuje jako pandemický zákon. Vládní pětikoalice si kvůli němu sama způsobila tolik škod a s takovým uměním, že něco takového prostě nevymyslíte. Na zákonu je totiž špatně téměř všechno a agónie kolem jeho schvalování navíc překročila kritickou mez. Největší ironie ale je, že je to celé vlastně úplně zbytečné.

Vláda totiž pandemický zákon právě teď nepotřebuje, a už vůbec ne takovýmto způsobem. A jestli cítí i od března kvůli doznívající pandemii potřebu „nouze“, může klidně na pár týdnů vyhlásit nouzový stav: ten máme pro potřebu nouze. Jenže ten současná vládní pětikoalice v rámci svého vyhroceného antibabišismu ještě v opozici zpolitizovala tak, že je teď pro ni toxický. A proto ho nechce za žádnou cenu vyhlásit.

Čtěte také

Ostatně ne náhodou jím vlastní senátory strašil i ministr zdravotnictví TOP 09 Vlastimil Válek, než mu ho památně hodili na hlavu. A že i oni toho měli fakt dost. „Já sám toho mám plný zuby, pane ministře, to prostě není možný, takhle se chovat ke sněmovně a k Senátu. Je to nepřijatelný způsob pro jakýkoliv legislativní proces,“ neřekl Válkovi v Senátu nikdo jiný než jeho šéf a koaliční parťák z koalice SPOLU Miloš Vystrčil. A to určitě není žádný křikloun.

A nebylo to jen za Válkovy karty na mobilu. Tlačit parlamentem špatně napsaný zákon, který kritizují i ústavní právníci, ještě navíc ve stavu legislativní nouze, to je politické násilí. „Je to pro nás zpětná vazba... V následujících dnech budeme v koalici řešit další postup,“ řekl po porážce v Senátu serveru iRozhlas premiér Petr Fiala. Takže ho vyřešili – a toxický zákon vrátili do sněmovny úplně stejným způsobem. A opozice v čele s obstruující SPD jim to taky úplně stejně vrátila.

Opoziční hrdinové

Čtěte také

Po dvou týdnech se proto vrátil druhý nekonečný sněmovní masakr, kterým si vláda sama způsobila další škody. Když totiž místopředseda sněmovny Jan Skopeček z ODS i podle některých ústavních právníků utnul řeč šéfa SPD Tomia Okamury v rozporu s jednacím řádem, napsala frakce ODS Tea Party ironicky na Twitter: „Nikoli Okamura, ale Jan Skopeček je hrdinou dneška. Svými zásahy do jednání Poslanecké sněmovny dnes prakticky zneplatnil pandemický zákon. Děkujeme!“

Okamura ovšem není jediný opoziční hrdina, jehož si vláda díky „pandemáku“ sama stvořila. V podstatě státotvorně z toho vyšla i exministryně financí ANO Alena Schillerová, která ze sněmovní války o zákon aspoň vytáhla jednání o státním rozpočtu. Jestli bude vláda takto pokračovat dál, bude mít ve sněmovně brzy tolik opozičních hrdinů, že se tam ani nevejdou.

Přitom by stačilo, kdyby se ve vládě našel jediný člověk, který pochopí, že politické bitvy začínáte prohrávat, jakmile palba přichází i z vlastních řad. Ten moment nastal, když vládě její vlastní zákon shodili s argumenty opozičních poslanců vlastní senátoři. Fialův kabinet to ale nepochopil – to jen ukazuje jeho nebezpečné sklony k sebedestrukci i aroganci.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související