Petr Holec: Jak se Kalousek (ne)omluvil

10. listopad 2020

Politika odjakživa miluje ironii a brutálně trestá pokrytectví.

Když nedávno deník Blesk načapal nyní už exministra zdravotnictví za ANO Romana Prymulu a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka bez roušky v restauraci na Vyšehradě, která měla být zavřená, byl to šéf poslanců TOP 09 a neoficiální lídr opozice Miroslav Kalousek, kdo je nejvíc tepal za pokrytectví.

„Byli si dát do nosu a puberťácké výmluvy nedůvěru jenom zvyšují. Papaláši, kteří si myslí, že pro ně pravidla neplatí,“ opřel se do nich tehdy Kalousek na Twitteru.

Čtěte také

Teď chytil právě jeho server iRozhlas, jak si dává pivo ve vinohradské restauraci Hlučná samota, která musí být uvnitř taky zavřená a alkohol nesmí prodávat. Prymulu s Faltýnkem stála návštěva restaurace vysoké politické funkce, a proto by nyní samozřejmě jen málokdo čekal, že je do zavřených restaurací budou záhy následovat i další politici. A zvlášť takový matador politiky jako Kalousek, který navíc zkouší s premiérem Andrejem Babišem (ANO) bojovat z pozice morálky.

Kdo tady paří

Čtěte také

A co hůř. Prymulu s Faltýnkem Kalousek napadal, že šli „pařit“. Jenže s pivem nakonec novináři chytili jen jeho, Prymulovi s Faltýnkem v restauraci konzumaci alkoholu nikdo nedokázal. Kalousek se navíc do vlastního průšvihu sám ještě víc uvrtal, když záhy po svém načapání poskytl redaktorce iRozhlasu rozhovor, který nejspíš vstoupí do dějin politické žurnalistiky jako lekce z papalášské arogance. Nejenže se exministr financí ptal, jestli má server jeho fotku. Ještě ukázal, že buď vůbec nezná současné epidemické restrikce, nebo si prostě myslí, že pro něj skutečně neplatí.

Kalousek totiž řekl, že prodávat i konzumovat pivo se smí. A stejně tak podle svých slov může jít do zavřené restaurace, když má otevřené prodejní okénko. Obojí je samozřejmě nesmysl. Jenže Kalousek prostě nemohl skončit a místo klasického hašení škod dál jen přiléval olej do ohně. Vlastní „zhřešení“, jak své vinohradské pivo nazval, zkoušel zlehčovat tím, že se „omlouval“ Prymulovými slovy. Korunu všemu ale nasadil, když se ze svého piva vyspal.

Kajícný proslov

Druhý den ve sněmovně se totiž Kalousek zkusil najednou kát jako snad nikdy předtím. „Svého jednání upřímně lituji. Chci se omluvit veřejnosti i sněmovně za přešlap, který jsem udělal. Zastavil jsem se v restauraci, a i jsem tam konzumoval... V první reakci jsem svůj přečin zlehčoval a uváděl jsem, že to je prkotina. Není to prkotina,“ řekl poslancům. To je jistě pravda. Problém je, že omluva obvykle funguje jen tehdy, když přijde v pravý čas. A taky když lidi mají pocit, že je skutečně upřímná.

V případě Kalouska se ale zdá, že skutečně upřímnou reakcí byla prvotní arogance a následná omluva je spíš jen povinnou formalitou, jakou se dnes politici běžně zkoušejí vykupovat ze svých hříchů. Když deník Blesk chytil na Vyšehradě Prymulu s Faltýnkem, obvinila je opozice, že kážou vodu a pijí víno. Byla to stará dobrá metafora, oba totiž řekli, že v restauraci pili kafe. Na Kalouska teď nicméně doslovně platí, že káže vodu a pije pivo.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související