Petr Holec: Do roka a do dne. Piráti začínají připomínat Věci veřejné

31. říjen 2019

Podobně jako kdysi Věci veřejné, kometa sněmovních voleb 2010, užívali si dlouho bezstarostný let politikou i Piráti.

V čele mají populárního lídra Ivana Bartoše, který je táhl nahoru a kolem nějž média našlapovala stejně opatrně jako předtím kolem oblíbeného Radka Johna, někdejšího šéfa Věcí veřejných.

Čtěte také

Mají také podobný „neideologický“ program, založený na internetové transparentnosti a boji proti korupci, když tradiční politickou konkurenci posílají pouze na základě „informací“ „do tepláků“. Obě strany dokonce ve volbách dostaly i téměř stejně hlasů, necelých 11 procent.

Teď ovšem Piráti začínají Věci veřejné připomínat i na počátku jejich rychlého konce, který začal vnitrostranickou osobní nevraživostí a obviněními z úplatkářství. To vše najednou propíchlo reputační bublinu strany, pak následoval rozkol a úplný konec.

I pirátská „bublina“ nyní začala praskat, když na funkci šéfky pražských pirátských zastupitelů rezignovala Michaela Krausová kvůli tomu, že se scházela s manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem, který je souzený za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami, bez toho, aby své schůzky zapsala do stranického registru.

Přežít vlastní úspěch

Záhy se navíc ukázalo, že na stejnou „transparentnost“ zapomněl i její nástupce ve funkci Viktor Mahrik, který se s Tenzerem také scházel. Ten to ale šalamounsky vyřešil tím, že schůzky s Tenzerem do registru zapsal až poté, co kvůli tomu padla Krausová.

Čtěte také

Jenže nejde jen o schůzky. Na rozdíl od Krausové je Mahrik i členem komise pro městský mobiliář, který firma JCDecaux spravuje a chce spravovat i po novém výběrovém řízení, na něž Mahrik dohlíží. JCDecaux taky Pirátům dala mnohamilionovou slevu na reklamu ve volbách, což je v politice oblíbená forma skrytého sponzoringu.

Rezignaci, pro změnu na funkci místopředsedy strany, nyní ale někteří členové Pirátů veřejně žádají i po Jakubu Michálkovi, mimochodem životním partnerovi Krausové. Pro změnu kvůli tomu, že ostatní členy strany údajně šikanuje a vyhrožuje jim.

Výzvu k rezignaci „dvojky“ Pirátů spustila šéfka jejich personálního odboru Jana Koláříková, kterou Krausová předtím zahrnula vulgaritami. Michálek rezignovat odmítl s tím, že ve funkci stejně skončí na lednovém sjezdu strany, jeho hlavu nicméně žádá i europoslanec strany Michal Peksa. 

Čtěte také

Piráti se podle volebních preferencí před časem stali druhou nejsilnější stranou, když jim průzkumy nějaký čas dávaly i nad 15 procent hlasů, poslední dobou jim ale podle více agentur preference opadly.

Podobný oblouk v téměř stejně krátkém čase kdysi urazily i Věci veřejné, které kromě hlásání transparentnosti taky držely pohromadě i partnerské vztahy některých vysokých členů. Nakonec ale nepřežily vlastní úspěch, když po vstupu do vlády padly zhruba stejně rychle, jako předtím vylétly nahoru.

Piráti sice do vlády nevstoupili, místo Strakovy akademie je ale nyní začíná rozkládat pražský magistrát, kde mají nezkušeného primátora Zdeňka Hřiba. Ten stojí v čele pražské koalice přesně rok, což je i doba, po jaké přišel rozkol Věcí veřejných. Ostatně, do roka a do dne, říká se. 

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio